Väder i Spanien

Spanien må vara mest känt för sina soliga stränder, men landet har mycket mer än så att bjuda på vädermässigt. Det är faktiskt som så att Spanien med sina hela 13 Köppen-zoner är med på top 10-listan över länder i världen med flest klimatzoner.
Det finns dock fyra typer av klimat som dominerar, och dessa är kustklimat, medelhavsklimat, bergsklimat och inlandsklimat. De övriga inkluderar från alpint och arktiskt klimat till tropiskt och ökenklimat, så Spanien är onekligen ett väldigt mångfacetterat land vädermässigt. Detta tas till sin spets i södra Andalusien, där man kan gå på ökenvandring på morgonen, åka skidor i mitt på dagen och avsluta med ett dopp i Medelhavet på kvällskvisten.

Kustklimat

Kustklimat, även kallat havsklimat eller maritimt klimat, kännetecknas av relativt svala somrar och milda vintrar med ganska små temperaturskillnader mellan årstider, och även mellan dag- och nattemperaturer. Det är hög luftfuktighet och snö är inte ovanligt på vintrarna.
Dessa förhållanden hittar vi i Spaniens norra delar, framförallt Baskien, Asturien, Kantabrien och Navarra.
Sommartemperaturerna är sällan varmare än svenska somrar, och läget vid havet med sjöbris och vågor gör att våg, vind- och kitesurfing är vanligt här. Säsongen är dock betydligt kortare än övriga delar av landet, och turismen är mer inriktad på inrikes än utrikes turister, något som märks på restaurangutbudet : mer pintxos och mindre fish-and-chips, currywurst och full english breakfast, mer rött vin och mindre 2 för 1 ölkannor med gratis shots. Självklart kan man hitta det mesta även här om man råkar vara sugen på det, poängen är att det utländska inte är lika framträdande som på vissa andra platser som exempelvis Magaluf och Benidorm.
Medeltemperaturen i Bilbao för dygnets högsta och lägsta temperatur är 26.0/15.7 i augusti, och 13.4/5.1 i januari. Dygnssnittet är 20.9 för augusti och 9.3 i januari.

Medelhavsklimat

Medelhavsklimat kännetecknas av varma till heta torra somrar, och vintrar med ombytligt väder, men sällan särskilt kallt. Det regnar ofta lite mer på höstarna. Här är stora skillnader mellan årstidernas temperaturer, och stora skillnader mellan dag- och nattemperaturer.
Medelhavsklimat råder vid kusten i stort sett hela vägen från gränsen mot Portugal i syd till gränsen mot Frankrike i norr, samt de Baleariska öarna.
Det är det här som vi svenskar ser framför oss när vi tänker på Spanien. Sommaren är betydligt varmare och längre än den svenska. Våren och hösten här är jämförlig med vår svenska sommar, och vintern med vår vår eller höst. Med svenska ögon sett blir det alltså aldrig riktigt vinter här, även om det i sällsynta fall kan inträffa. Man kan åka hit året runt och alltid vara säker på att det är varmare än hemma, vilket är anledningen till att dessa områden är mycket populära både för turister och för folk som är sugna på att emigrera mer permanent.

Medeltemperaturen i Palma de Mallorca för dygnets högsta och lägsta temperatur är 29.8/22.5 i augusti och 15.4/8.3 i januari. Dygnssnittet är 26.2 i augusti och 11.9 i januari.
Bergsklimat
Bergsklimat, eller alpint klimat, hittar vi inte helt oväntat i bergsområden, där hög höjd gör att temperaturerna är lägre året runt. En del områden ligger över trädgränsen. Somrar är milda och vintrar kan det bli rejält kallt, och ofta lägger sig snön.
Det finns tre huvudsakliga områden med bergsklimat i Spanien. Pyrenéerna är den största bergskedjan och utgör en naturlig gräns mot Frankrike i nordost. Kantabriska bergen ligger i norr, och Sierra Nevada ligger i syd.
Dessa tre områden har flera skidorter med moderna liftsystem så åker man hit på vintern och är van vid fjällen eller alperna så kommer man känna sig som hemma, vare sig man föredrar skidor eller snowboard. På sommaren finns det mycket att göra i form av friluftsaktiviteter så som vandring och klättring.
Medeltemperaturen i Pradollano, Sierra Nevada, för dygnets högsta och lägsta temperatur är 19.8/10.6 i augusti och 0.3/-6.1 i januari. Dygnssnittet är 15.2 i augusti och -2.9 i januari.

Inlandsklimat

En bit inåt landet, främst på högplatån Meseta Central, råder det inlandsklimat. Det kan bli mycket varmt på sommaren och mycket kallt på vintern, och skillnaden mellan dag och natt kan vara mycket stor, ibland över 20 grader. Dessa stora skillnader beror på att det inte finns något hav som balanserar temperaturen.
Madrid, Zaragoza och Valladolid är exempel på städer som ligger i detta område.
Området lämpar sig väl för friluftsaktiviteter, och de åtskilliga större städerna, bland annat EU:s tredje största stad Madrid med 6.5 miljoner invånare, erbjuder ett rikt kulturliv. Kort sagt så finns här mycket att göra trots avsaknaden av stränder.
Medeltemperaturen i Madrid för dygnets högsta och lägsta temperatur är 31.3/18.8 i augusti och 9.8/2.7 i januari. Dygnssnittet är 25.1 i augusti och 6.3 i januari.

Andra klimatzoner

Det finns även en sträcka på östkusten som har steppklimat, och några öknar. Den största öknen på fastlandet heter Tabernasöknen och ligger i Andalusien. Även Kanarieöarna har några öknar.
Kanarieöarna är lite av ett unikum då det ju geografiskt ligger i Afrika och mycket närmre ekvatorn, så där har man även en blandning av tropiskt och subtropiskt klimat.