Se svensk TV i Spanien

Trots att solen skiner och sanden mellan tårna tillsammans med paraplydrinken talar om för dig hur mysigt du har det så kan ibland längtan efter att se program från Sverige göra sig påmind. Detta kan gälla både om man är borta kortare eller längre tid. För bara några år sen var det betydligt mer komplicerat, men smarta TV-apparater, telefoner och paddor har förenklat det hela markant.

Old school

Det gamla sättet fungerar onekligen fortfarande, att sätta upp en parabol, skaffa en satellitmottagare och betala för kanaler. Detta är inte billigt, och utbudet kommer inte vara lika stort som i Sverige, men detta går att göra. Det är som sagt ganska dyrt och förhållandevis otympligt, och är mest att rekommendera för personer som är permanent bofasta. Viktigt att poängtera här är att det fram till 2017 fanns något som hette SVT World, en kanal man kunde komma åt med en vanlig liten parabol i Spanien. Sedan den lagts ner så måste man skaffa en betydligt större och dyrare parabol för att istället kunna komma åt svenska signaler.

Snäppet modernare

Ett annat sätt är en så kallad slingbox, en box som slungar signaler över internet. Vad det går ut på är att man har ett TV-abonnemang hemma i Sverige och kopplar slingboxen så den skickar signalerna via nätet, och i andra änden, i Spanien eller annorstädes, kopplar du en slingbox till TV:n, och voìla, du har nu ditt svenska utbud i din TV. Detta kräver dock att man har en snabb internetuppkoppling både där man är men även hemma i Sverige. Uppkopplingen måste även vara snabb både vad gäller nedladdning och uppladdning, och systemet måste alltid stå på hemma i Sverige. Detta gör att denna lösning inte fungerar för de som flyttar permanent, om man inte råkar ha kvar sitt hus eller har någon snäll familjemedlem eller vän som kan se till att systemet är igång och har tillräckligt med bandbredd att undvara.

Modernast

Här kommer de smarta apparaterna i spel, och även datorer. Genom olika play-tjänster som det nu finns en uppsjö av så kan man se på svensk TV på nästan vilken skärm som helst. De flesta TV-kanaler har en play-tjänst nuförtiden : SVT Play, TV4 Play, VIaplay, Viafree, Dplay, Cmoreplay, HBO Nordic och så vidare, listan kan göras lång. Det gr oftast att se via dator, telefon, padda eller smart-TV. Det enda som behövs för att kunna titta är en hygglig internetuppkoppling där man befinner sig. Enligt Tvabonnemanget är vissa tjänster är gratis och vissa kostar, antingen för ett abonnemang för play-tjänsten i sig, eller för abonnemang på TV-kanaler i ett programpaket hos någon svensk TV-leverantör varvid man brukar kunna använda samma inloggning för att komma åt play-tjänster för de kanaler man redan betalar för. Vissa av dessa play-tjänster har även möjligheten att lagra en del program så man kan se dem offline, så man kan bunkra upp innan man åker och delvis undvika problemet som nämns härnäst.

Detta problem är nämligen : rättigheter. De olika play-tjänsterna har oftast inte rättigheterna att sända i andra länder. Detta gäller framförallt sport samt utländska och icke egenproducerade program och filmer. Detta leder till att man ganska regelbundet får ett meddelande på skärmen som säger något i stil med ”Detta material är inte tillgängligt utanför Sverige”. Det kan vara frustrerande om man poppat popcornen och sitter redo för något specifikt favoritprogram, men det brukar gå att ta reda på vilka program som kan ses var som helst och vilka som endast kan ses i Sverige, så med lite framförhållning slipper man bli allt för besviken. Den totala mängden material som finns att tillgå på de olika play-tjänsterna borde ändå räcka för att stilla den värsta hemlängtan. Om man trots allt får panik för att man är på väg att missa något man anser är på tok för viktigt så bör man läsa nästa stycke.

VPN

VPN, eller Virtual Private Network, är räddaren i nöden om man helt enkelt måste se något som egentligen är blockerat från att ses utomlands. Det fungerar som så att när du har en VPN så finns det en server någon annanstans, i detta fall företrädesvis i Sverige, som fungerar som mellanhand till din dator eller telefon. Det ser alltså ut för den som betraktar som om du faktiskt surfar från denna server och att du är i Sverige. Nu kan man helt plötsligen använda de svenska play-tjänsterna fullt ut!
Det finns väldigt många olika VPN:er, en del gratis och andra kostar. Generellt är de man betalar för betydligt mer stabila och har ofta fler dedikerade servrar. De brukar också ha kundtjänst man kan kontakta för support. Man kan också ofta med ett knapptryck byta vilket land det ser ut som man är i om man råkar vilja se TV från ett annat land än Sverige.
Fyra bra VPN:er för svenska ändamål är OVPN,  NordVPN, ExpressVPN och PrivateVPN.  NordVPN och ExpressVPN är stora aktörer med 2100+ respektive 1500+ servrar. Båda erbjuder också 30 dagars pengarna-tillbaka-garanti, om det inte skulle fungera. PrivateVPN är betydligt mindre med endast 80+ servrar, men de är en svensk aktör och erbjuder kundtjänst på svenska 24/7.