Språkresor till Spanien – Lär dig spanska i spanien med en språkresa

Språkresor är ett utmärkt sätt att dels utveckla sina språkkunskaper men även att få minnen för livet. Vare sig man bor i värdfamilj eller på studenthem så kommer man komma hem med upplevelser i bagaget som inget klassrum i Sverige kan lära ut.

Värdfamilj

Ett klassiskt sätt att åka på språkresa är att bo i en värdfamilj som tar in en i sitt hem. Då får man använda och höra språket konstant om dagarna och man får en naturlig språkupplevelse där man ofta blir mer eller tvingad att använda språket då familjen ofta inte kan kommunicera på ditt språk.
I veckorna på dagtid brukar det vara undervisning då man ihop med andra elever fördjupar sig i olika aspekter av språket, och om kvällarna brukar det arrangeras aktiviteter, dels av arrangörerna men även av lokala förmågor så det händer saker hela tiden, och man träffar en massa människor. Utöver att utveckla språket så utvecklar man även sin sociala förmåga mycket.

Studenthem

Ett annat vanligt sätt att åka på språkresa är att bo ihop med andra språkresenärer på studenthem. Ibland är det med en grupp från samma resebolag, och ibland är det blandat med resenärer från andra länder. Upplevelsen är lite annorlunda om man jämför med att bo i värdfamilj, då du inte får det där konstanta infödda språkbruket man hör i ett hem, och man har oftare möjlighet att använda sig av ett annat språk om man känner sig osäker.
Framför allt i situationer där man åker i en grupp där alla är från samma land är risken att lite osäkrare elever håller sig på sin kant och inte riktigt vågar doppa tårna i språkvattnet. Ledare bör vara uppmärksamma på detta och se till att även dessa elever kommer ut och använder språket.
Bor man ihop med elever från flera länder är det också möjligt att man av bekvämlighet använder ett språk man är mer bekväm med, exempelvis engelska. Mötet med folk från hela världen vidgar dock vyerna och gör mycket för att bygga upp en trygghet i sociala interaktioner.
På vissa orter kan man även bo på resort under språkresan, och då liknar vistelsen nästan lite mer en semester, men det gäller endast just boendet och det finns såklart fortfarande ledare och dylikt nära till hands och man förväntas ta del i samma undervisning och aktiviteter som de andra.
Det bör tilläggas att generellt så studerar man dagtid alla ihop, vare sig man bor i värdfamilj, på studenthem eller resort, och många aktiviteter efter studierna är även de gemensamma. Skillnaden ligger i hur fritiden ”hemma” ser ut. Att bo i värdfamilj kan sägas vara 24/7 språkbad, medan bor man i studenthem och resort kan man sägas få lite av en paus på kvällen/natten.
De största aktörerna och deras utbud

Det finns två väldigt stora aktörer på språkresemarknaden som vi väljer att hålla oss till, EF och STS. De båda erbjuder språkresor och många andra olika sorters temaresor till många länder, men låtom oss fokusera på vad de har att erbjuda i Spanien.
EF erbjuder språkresor till storstäderna Madrid och Barcelona, samt MalagaCosta del Sol. Man erbjuder resor riktade till fyra olika ålderskategorier : 14-17, 16-18, 19-24 och 25+. 14-17 är främst för de senare åren i högstadiet, medan 16-18 är riktad till gymnasieelever. Upplägget här är ganska förutbestämt och samma för de flesta. 19-24 är riktat till unga akademiker och erbjuder studier av annat än språk vid sidan av, antingen i förberedande syfte för kommande studier eller inom något område man redan studerar och behöver fördjupa sig i. Möjligheten att skräddarsy upplägget är lite större här. 25+ är för lite äldre personer som är ”klara” och vill fördjupa sig i språk och samtidigt vidga sina vyer och sitt nätverk. Även här finns större möjligheter att ändra upplägget efter egna behov.
STS erbjuder språkresor till Madrid och Alicante på Costa Blanca. Madrid är för 14-19 åringar och det är fotbollstema på resan. Man besöker bland annat San Bernabéu-stadion under resan. Språkresorna till Alicante som är för 13-19 åringar är utan specifik annan inriktning än språket. För tillfället erbjuder inte STS språkresor för personer över 19 år.

CSN

En sak att tänka på innan man åker är att ta reda på hur mycket faktiska studier som språkresan motsvarar. Detta bör resebolaget kunna svara på om man frågar, och det skiftar mellan olika språkresor. Motsvarar studierna halv- eller heltidsstudier så kan man få halvt eller helt CSN-bidrag, och även CSN-lån om man så önskar. Man kan alltså betala resan med pengar från CSN om man inte kan betala allt ur egen ficka på förhand.