Spanien – geografi och distrikt

Spanien är Europas fjärde största land till ytan, och utöver sina badvänliga kuster så kännetecknas landet i inlandet av åtskilliga bergskedjor och högplatåer, vilket gör att det finns många olika klimatzoner. Dessa naturliga barriärer är också en anledning till att det historiskt kunde finnas så många små kungadömen som blomstrade på sin egen lilla snutt av Iberiska halvön. Spanien som enat land är uppstod just som ett resultat av dessa små kungadömens sammanslagning när man hade blivit trött på att kriga mot varandra. Under många århundraden var det en mycket lös sammansättning där det just endast handlade om att komma överens väl nog för att inte kriga med varandra, men på 1700-talet började centralstaten sträva efter ett mer homogent land. Denna filosofi fortsatte in på 1900-talet med sin kulm under Franco-diktaturen då allt som inte var helspanskt förbjöds.


Den nya konstitutionen från 1978 erkänner dock att det finns flera nationaliteter, men är tydlig med att Spanien som stat är en nation, och inte likt Storbritannien en plurinational stat, även om de 17 regionerna och 2 städerna kallas autonoma och har mycket självstyre. De folk som sägs vara nationaliteter var från början basker, katalaner och galicier, men då ingen specifik grupp nämndes vid namn så används numera termen även för folket i Aragón, Valencia, Balearerna, Kanarieöarna och Andalusien. De övriga delarna kallas för regioner, ofta historiska regioner, utom Madrid som trots det officiellt räknas som en av regionerna varken ses som en nationalitet eller en region ”på riktigt” utan ett område som i nationens intresse skapats för att hysa huvudstaden. Även Navarra har en lite egen klassificering som ”auktoriserad region” och har lite extra självstyre vad gäller ekonomi, något som går tillbaka till ett avtal de slöt på medeltiden.

Nationaliteterna

Baskien till att börja med vid kusten i norra Spanien, och även historiskt på franska sidan av Pyrenéerna är nog de som sticker ut mest. Det baskiska språket är inte besläktat med något annat språk, varken på Iberiska halvön eller någon annanstans i världen, och är ett så kallat isolatspråk.
Baskien ligger på Spaniens norra kust och är en välmående region med Spaniens högsta BNP per capita och låg arbetslöshet. Genom åren har stål och varvsindustri regerat, men efter 70-talets kris inom dessa områden har man sadlat om till servicesektorn och nya teknologier. Sommartid badas det här, men Atlanten gör att temperaturen är betydligt svalare än i på medelhavskusten. Den friska vinden inbjuder dock till andra vattenaktiviteter som olika former av surfing.
Katalonien ligger i nordöstra Spanien och är språkmässigt närmre. Katalanskan är mittemellan spanska och franska i dialektkontinuumet. Även Katalonien är välmående ekonomiskt, vilket är en av anledningarna till att man i folkomröstningar sagt att man vill ha ännu mer självständighet.
Katalonien kännetecknas av berg i norr där man kan åka skidor om vintern, och långa stränder i öst, framför allt Costa Brava och Costa Dorada. Här är med svenska mått mätt ganska lång säsong, men då det ligger ganska nordligt så är det vintertid inte badvänligt som i Spaniens sydligare delar.

Galicien ligger längst upp i nordväst, norr om Portugal. Språket är mittemellan spanska och portugisiska. Läget vid Atlanten med relativt mycket nederbörd gör att området historiskt förlitat sig mycket på jordbruk och fiske. Naturen är ganska annorlunda från andra delar av Spanien med många skogar, floder, kanjoner och gröna kullar.
Aragón i nordöst var förr ett stort kungadöme som sträckte sig till södra Italien inklusive alla öar däremellan, och landskapet kryllar av gamla medeltida fort. Här finns goda möjligheter till skidåkning om vintrarna. Språket kan sägas vara mittemellan katalanska, som talas i de östra delarna, och spanska.
Valencia är nära besläktat med Katalonien, och språket räknas som en dialekt av katalanska, även om de gärna vill hävda att det är ett eget språk. Läget vid kusten har gjort att turistindustrin är mycket viktig och området kring Alicante är mycket populärt bland soltörstande turister.
Även Balearerna har en katalansk historia och det lokala språket är en katalansk dialekt. Öarna som ligger till öster om Valencia har länge varit populära chartertursistmål, och öarna erbjuder många vackra stränder, medan de centrala delarna är lite lugnare och lantligare.
Kanarieöarna räknas också som en nationalitet, men de har inget eget språk som så utan mer en dialekt av spanska, då öarna bosattes av fastlandsspanjorer som knuffade bort, eller rättare sagt utrotade, det lokala Gauchos-folket. Här bor många icke-spanjorer och öarna besöks sommar och vinter då läget nära ekvatorn erbjuder sol året om.
Andalusien är fastlandets sydligaste region, och även har talar man en dialekt av spanska. Costa del Sol ligger här, en av svenskarnas mest älskade tillflyktsorter när vintern blir för karg. Detta var morernas sista utpost och arkitekturen skvallrar om detta.

Regionerna

Castilla-La Mancha ligger centralt och är en ganska glesbefolkad region. Stora delar ligger på en högplatå och är på många sätt det arketypiska Spanien, med vingårdar, vindmöllor och olivplantage, och känt för sin Manchego-ost och för Don Quixote som mestadels utspelades här.
Murcia är en liten region mellan Andalusien och Valencia som inåt landet förlitar sig på jordbruk och vid kusten på turism, men dess kust, Costa Cálida, är betydligt mindre exploaterad än många andra spanska kuststräckor.
La Rioja i norra Spanien är den minst befolkade regionen. Regionen kännetecknas av berg och sina sju dalar där det odlas mycket vin. Här har även hittats många dinosauriefossiler och området anses som ett av världens viktigaste av paleontologer. Flera resetidningar  har utsett detta till ett av europas mest intressanta område.
Asturien ligger i norr vid Atlantkusten. Hit, likt övriga Atlantkusten, nådde aldrig morerna så arkitekturen ser ganska annorlunda ut. Regionen har fått sitt namn från asturerna som var en keltisk folkgrupp besläktad med exempelvis skottarna, något man kan se, och framför allt höra, vid folkfester då det spelas säckpipa och dansas i folkdräkter.

teneriffa

Kantabrien ligger öster om Asturien, och regionen kännetecknas av berg i söder och kust i norr, och området däremellan är mycket grönt på grund av nederbörden som atlantvindarna drar med sig. Här finns en del skidområden i bergen, och ekoturismen har ökat på landsbygden.
Castilla y León var förr ett av de två mäktigaste spanska kungadömena, tillsammans med Aragón, innan sammanslagningen. Det är Spaniens till ytan största region, och EU:s tredje största, men inte särskilt tätbefolkad. Här finns hela 60% av alla Spaniens kulturminnen, och utbudet av museum, katedraler och gamla slott att besöka är oerhört stort.
Extremadura ligger centralt vid portugisiska gränsen. När romarna delade upp Iberiska halvön så hamnade Extremadura tillsammans med Portugal i Lusitanien, vilket gör sig påmint både i den lokala spanska dialekten och av det faktum att här både talas Fala, som är en galicisk-portugisisk dialekt, och även ren portugisiska i de västligaste gränsområdena.
Navarra ligger i norr och är känt för sin vintillverkning och tjurrusningen i Pamplona. Man har en status som ”auktoriserad region” och har extra mycket inflytande över sin ekonomi, vilket är från det gamla medeltida avtal som gjorde att de gick ihop med övriga Spanien. Man har även en annan specialare inskriven i konstitutionen, vilket är att man på grund av sin baskiska historia har rätt att efter folkomröstning gå samman med Baskien.
Madrid är utöver staden även namnet på området omkring, som trots att det räknas som en av de autonoma regionerna rent tekniskt inte räknas som varken nationalitet eller region, utan ett område skapat i nationens intresse för att hysa huvudstaden. Här finns mycket industri och högkvarter för många stora företag, och på landsbygden bedrivs en del jordbruk.

Autonoma städer

Ceuta och Melilla är två spanska städer som var och en räknas som en autonom stad med samma självbestämmande rätt som övriga autonoma regioner i Spanien. Båda ligger på det afrikanska fastlandet, på Marockos norra kust. Ceuta ligger nästan rakt över vattnet från Gibraltar, medan Melilla ligger längre österut, ungefär rakt över vattnet från Granada.
Melilla erövrades av Spanien på slutet av 1400-talet, medan Ceuta var portugisiskt från början av 1400-talet tills Spanien tog över i mitten av 1600-talet. Marocko gör anspråk på båda städerna, men Spanien tycker att det är deras städer och vägrar släppa dem. Det hela blir lite komiskt när Spanien i sin tur klagar på Storbritannien som vägrar släppa Gibraltar, som Spanien gör anspråk på. Befolkningen består utöver spanjorer till stora delar av araber och berber, och Islam är en stor religion här. Dessa demografiska förhållande ledde 2010 till att båda städerna officiellt började fira den muslimska högtiden Eid al-adha, vilket var första gången en muslimsk högtid firades på spansk mark sedan man under reconquistan sparkade ut de sista muslimerna på slutet av 1400-talet.