Sevärdheter Málaga

Om man känner att man behöver ta en paus från sanden och stranden bjuder Málaga även på mycket annat att göra. Här finns saker för både stora och små att njuta av, och området bjuder på allt från shopping, nöjesparker och akvarium till museum och historiska byggnader som skvallrar om hur omvälvande historien har varit i området.

Historiska byggnader och platser

Katedralen i Málaga, eller Santa Iglesia Catedral Basílica de la Encarnación som dess fulla namn lyder, är ett landmärke som är svårt att missa när man är i staden. 84 meter hög och ståtlig står den intill plaza del Obispo, och anses vara ett av Andalusiens mest framstående renässansbyggnadsverk, även om vissa detaljer på fasaden är i barock still, och altartavlan är gotisk. Bygget påbörjades redan 1528 och slutfördes 1782, alltså tog det över ett kvarts millenium att bygga! Hallandsåsen ligger onekligen i lä. Det bör tilläggas att ”slutförde” kanske är fel ordval : man slutade helt enkelt bygga 1782 och nöjde sig med hur det såg ut. Det skulle egentligen varit ytterligare ett torn, och den kallas därför i folkmun ”La Manquita”, ungefär ”Enarmade damen”. Man försvarade detta med att man hade använt upp pengarna på att stödja de brittiska kolonierna i Nordamerikas kamp för självständighet, vilket det finns en plakett som förklarar. Dock har senare undersökningar visat att man gjorde av med pengarna på att renovera en väg, vilket de ansvariga kanske inte vågade berätta för folk.

Alcazaba de Málaga är ett stort befäst palats från områdets muslimska tid, byggt av morerna kring 1000-talet. Det anses vara det mest välbevarade av sin typ i hela Spanien. Med dubbla murar var det svårt att inta, och belägringen 1487 var därför en av hela reconquistans, perioden då Iberiska halvön återerövrades från de muslimska morerna, längsta belägringar. Under avdelningen kuriosa är det värt att nämna att det var under denna belägring som världens första ambulanser användes, alltså dedikerade fordon som forslade skadade bort från slaget.

Castillo de Gibralfaro har anor från feniciernas tid, innan romarriket. Morerna byggde ett fort av feniciernas ruiner, och gjorde senare om det till en alcazár för att skydda ovan nämna Acazaba de Málaga. Dess läge på en kulle gör det till en vacker och populär utsiktsplats.

Museer

Museo de Málaga är egentligen två museer som slogs ihop 1973. De två delarna är ett konstmuseum och ett arkeologiskt museum. Konstmuseet är främst inriktat på tavlor målade av spanska konstnärer och anses som en av Spaniens främsta samlingar 1800-talskonst. Det arkeologiska museet fokuserar på provinsen Málagas historia, och ställer ut objekt från hela vägen tillbaka till förhistorisk tid och fenicisk tid, men mest från romarrikets tid och morisk tid. Museet kom 2016 med på listan över Spaniens mest värdefulla konstinstitutioner.
Museo Picasso Málaga är som namnet skvallrar om ett museum dedikerat till Pablo Picasso som föddes i staden, som räknas som en av 1900-talets mest inflytelserika konstnärer. Här finns nästan 300 av Picassos verk samlade. Ett stenkast bort finns även ett annat Picasso-museum, nämligen Museo Casa Natal, vilket är beläget i huset han växte upp i.
Museo Automovilístico de Málaga är i första hand ett bilmuseum med ungefär 100 bilar. Museet har även en dedikerad avdelning för haute couture-mode, och en del modern konst.
Museo Interactivo de la Musica är ett interaktivt musikmuseum där man får spela på många av de instrument som ställs ut, vilket är lite annorlunda än många museums ”se men inte röra”-regler.
Museo del Vino-Málaga är ett vinmuseum främst inriktat på viner från trakten, men de har även utställningar om vinets historia.
Museo del Vidrio y Cristal är ett glas- och kristallmuseum med tusentals objekt i alla former och färger.

Skoj, lek och dylikt

Tivoli World är ett nöjesfält med ett 40-tal olika åkattraktioner och mycket annat att se och göra. Här finns exempelvis djungel och vilda västern områden och det är sång- och dansuppträdande regelbundet. Exempelvis så har Julio Iglesias, Boney M. och James Brown uppträtt här. Om man kommer hit som skandinav och får en viss déjà vu-känsla finns det en bra förklaring till detta : tivolit byggdes på 70-talet av den familjen Olsen från Danmark med tanken att det skulle vara så nära Tivoli i Köpenhamn så möjligt, vilket är tydligt på designen på området och av många av attraktionerna. Numera drivs det av spanjorer men de verkar ha valt att bevara Tivoli-känslan.

Sea Life Benaldmádena är ett stort akvarium med flera olika avdelningar där man kan se hajar, rockor, sköldpaddor, sjöhästar, pirayor, uttrar och en massa andra djur från hela världen. Under 2018 öppnas en dedikerad avdelning med olika typer av sjöstjärnor.
Crocodile Park är en park i Torremolinos där man kan se allt från pyttesmå bebiskrokodiler till gigantiska nilkrokodiler.
Bioparc Fuengirola är ett zoo, Costa del Sols enda. Här finns flera avdelningar med djur, bland annat från Afrika och Sydostasien.
De tre ovan nämnda parkerna, Sea Life, Crocodile Park och Bioparc, har ett samarbete, så om man planerar att gå på mer än en park så finns det förmånliga paketerbjudanden.

Shopping

Calle Larios och Calle Nueva är två parallella gator med många butiker. Här finns många av de större märkena, och det är ofta mycket folk här. Kommer man vid lunchtid brukar det vara lite lugnare.
Calle Especería, Calle Compñía och Calle Andrés Pérez är tre gator som även de har många butiker, men av lite annan karaktär. Här är det exempelvis lite mer spanska småbutiker, och en hel del vintage och lite mer obskyra butiker.
Det finns även flera köpcentra, bland annat Muelle Uno, Centro Larios och Centro Vialia, om man föredrar att ha det mesta samlat på samma ställe.
En bit utanför staden finns Plaza Mayor som är ett stort outletköpcentrum. De lägre priserna och stora utbudet gör det värt att ta sig hit och ta en titt.