Ringa från/till Spanien

Att ringa till och från Spanien är numera inte särskilt dyrt eller komplicerat. Sedan regler angående roamingen inom EU ändrades så får mobiloperatörer inte lägga på hutlösa avgifter längre vilket är bra för konsumenterna. Med det sagt så kan det vara förmånligt att trots detta överväga att skaffa antingen ett lokalt abonnemang eller kontantkort om man ska spendera längre tid i Spanien och man tror att man kommer ringa en del.

Vad händer med surfmängden?

Att ha tillgång till internet är nuförtiden nästan viktigare än att kunna ringa, så vad händer egentligen med surfen när man reser utomlands? Vare sig du har begränsad eller obegränsad surf hemma så kan det bli annorlunda i utlandet.
Har du begränsad surf ska du över lag ha samma surfmängd som du har i ditt abonnemang, men det finns undantag. Har du väldigt billig surf kan du få en surfmängd som är lite lägre än vad du egentligen har i ditt abonnemang. Pristaket för operatörer per GB är 6€, ca 60:-, för 2018, och betalar du mindre än hälften än det, alltså under ca 30:-/GB så kan du räkna med att få lite mindre surfmängd än du är van vid.
För dig som har obegränsad surf är det viktigt att veta att du inte kommer ha det i utlandet. Du kommer istället få en fast mängd surf som baseras på att du ska få surf som motsvarar dubbelt upp mot vad du betalar för ditt abonnemang delat med operatörernas pristak. Betalar du exempelvis 300:- och pristaket är 6€, ca 60:-, blir det 2x(300/60), vilket blir 10GB. Betalar du 600:- får du 20GB osv..
Du som kund ska alltid få information på förhand om exakt hur mycket datamängd du har att tillgå så att du kan undvika dyra överraskningar.

Potentiella avgifter

Att roamingen är historia innebär endast att operatörerna inte får ta ut löjligt höga avgifter när man reser utomlands som turist. Det innebär inte att de inte får ta ut några avgifter alls, framförallt om man är borta längre perioder eller bor permanent utomlands. Då får operatörerna ta ut vissa avgifter, men bara upp till en viss gräns. Om operatören efter 4 månader ser dels att man varit mer utomlands än hemma och att man även använt telefonen mer utomlands än hemma, så frågar de vad som står på, och man får förklara sig. Fortsätter man ringa mest utomlands kan de börja ta ut en avgift på 3.2 cent per minut, 1 cent per SMS, och 6€/GB datamängd. 6€/GB är för 2018, det kommer sänkas varje år fram till minst 2022 : 6, 4.5, 3.5, 3, 2.5 €/GB.

För en genomgång på hur mycket data som ingår i svenska mobiloperatörers abonnemang kan du titta på denna genomgång av EU-roaming.
Om du upptäcker att du åkt på avgifter du inte skulle betala ska du i första hand kontakta operatören. Om de inte löser problemet kan man ta det vidare till Konsumentverket.

Ringa till Sverige från Spanien

Om man vill ringa från Spanien till Sverige så använder man landsnummer +46, eller 0046, och sedan tar man bort den första siffran i telefonnumret, vilket alltid är en nolla. Du kan alltid behålla ditt svenska abonnemang när du flyttar till Spanien. Du ringer då gratis inom Spanien och du ringer gratis hem till Sverige. Det är bra att se över vilka abonnemang som erbjuder mest mobilsurf inom EU innan du flyttar.

Ringa till Spanien från Sverige

Landsnumret för Spanien är +34, eller 0034, och till skillnad från Sverige så ska man inte ta bort det första numret.

Ringa till och från varsomhelst

Oavsett var man befinner sig så finns det idag en uppsjö av telefonlösningar som kringgår de vanliga telefonsystemen, och därmed också ofta kringgår kostnaderna. Skype är det största och det är helt gratis om man ringer till en annan Skype-användare, med fördelen att man även kan göra videosamtal och dylikt. Man kan även ringa till vanliga telefonnummer men då kostar det lite grann.

Skaffa abonnemang eller kontantkort i Spanien

Ska man stanna ett tag så kan det som sagt vara en god idé att skaffa någon lokal lösning. Det är framför allt fyra stora aktörer som man kan rekommendera då de har sina egna nät och därmed störst täckning.
Movistar är störst och erbjuder förutom mobila lösningar även fast telefoni, internet och TV.
Vodafone är näst störst och erbjuder även de allt som nämndes ovan.
Orange är tredje störst och erbjuder också allt.
Yoigo är uppstickaren som är fjärde störst, men ganska långt bakom de andra. De erbjuder inte TV men resten. Under avdelningen kuriosa så kan det nämnas att Yoigo faktiskt startades av Telia, men de är inte inblandade sedan 2016.
Alla dessa fyra erbjuder både kontantkort och abonnemang. Vad du bör välja avgörs av hur permanent du tänker vistas i Spanien. Alla kan skaffa ett kontantkort, men alla kan inte teckna abonnemang. Precis som för övriga avtal och kontrakt i Spanien måste man ha ett NIE-nummer som man får när man registrerar in sig som permanent inflyttad i landet.