Mallorca – allt om Mallorca i Spanien

Mallorca är en spansk ö som ligger i Medelhavet. Ögruppen heter Balearerna och mallorca är den största utav dessa öar.
De andra öarna som ingår i Balearerna är Menorca, Ibiza, Formentera.

Mallorcas huvudstad heter Palma de Mallorca.
Storleken på denna ö är så stor som Gotland.
Mallorca är ett väldigt känt resemål och många åker hit för att sola och bada. Det är ett av favoritresemålen för oss svenskar. Mallorca har hur mycket som helst att erbjuda för alla. Åk dit för att bara sola, bada och koppla av. Hyr en bil och utforska ön på egen hand. Spela en runda golf, ta en lång cykeltur. Listan kan göras lång. Det enda som stoppar än egentligen fantasin.

Palma de Mallorca – Största staden på Mallorca

Palma är med ca 310.000 invånare Mallorcas största stad. I Palma finner man det mesta inom shopping, mat och nöje och ett besök här gör en verkligen inte besviken.

Palma är en väldigt gammal stad med mycket historia. Den är även full av kultur. 1276 blev Mallorca ett självständigt kungarike och under en period på 1300-talet var Palma en av de mäktigaste städerna i Medelhavet.

Palmas stolthet och juvel är La Seu. Katedralen som på sin höjd över staden tittar ut över medelhavet. Katedralen började byggas 1230 som katolska kyrkans sätt att påminna sjöfarare om Vatikanens storhet. Den stod dock inte klar förrän 1601.

Palma är som sagt en stad som bjuder på oerhört mycket. Både nytt och gammalt. När man går i Palma är skiftningarna mellan nytta och gammalt hårfina. Ena stunden går du i ett folkmyller på gator med restauranger och affärer och andra stunden är du på väg in i en medeltidsgränd som är helt tyst. Det är charmen med Palma anser många. Att nytt och gammalt blandas på ett sådant härligt sätt.

Palma har även ett hett kvälls- och nattliv. Kvällarna spenderar man ofta på restauranger och barer för att sedan på nätterna besöka alla de klubbar som finns i Palma och Magaluf. Före midnatt är barerna ganska folktomma och till diskoteken går man inte förrän runt 02.

Alcudia på Mallorca – Alcudia med fina stränder och turkosblått vatten

Alcudia ligger på norra delen i Mallorca. Har man barn och funderar på att åka till Mallorca är det helt klart till Alcudia man ska bege sig. Det är här du finner de långgrunda stränderna, turkosblåa vattnet och den över en mil långa vita sandstranden. Detta och det ljumma Medelhavet har gjort Alcudiabukten till ett semesterparadis för barnfamiljer.

alcudia

Det finns tre olika Alcudia. Först hade vi den ursprungliga gamla landsortsstaden som ligger några kilometer inåt landet, vars äldsta delar ligger innaför en stadsmur från 1300-talet. Sen har vi även hamnstaden Puerto de Alcudia med sina restauranger, affärer, caféer och barer. Och till sist har vi givetvis Playa de Alcudia, badparadiset vid den fantastiskt fina sandstranden. Där kan man verkligen koppla av, bygga sandslott och ha en riktig drömsemester. Sandstranden här är öns längsta, 14 kilometer lång.

Cala Millor och Cala Bona

På Mallorcas östkust hittar man Cala Millor och Cala Bona. Det är två orter som mer eller mindre har växt samman. Avståndet mellan de båda orternas centrum är endast ett par kilometer vilket man promenerar på cirka 20 minuter om man går längs med den bilfria strandpromenaden.

Cala Millor är en klassisk turistort och har en av Mallorcas bästa stränder där man kan ägna sig åt olika vattensporter såsom jetski, bananbåtar och vattenskidor. Det finns även en dyskskola på stranden om man har planer på att ta ett dykcertifikat. Cala Millor har även bra nöjesliv. Det går inte riktigt att jämföra med Palmanova/Magaluf men det är inte långt ifrån. Cala Bona däremot, den lilla fiskehamnen har ett betydligt lugnare tempo än Cala Millor. Här finns ingen stor strand men dock en charmig liten hamn med ett 20-tal restauranger och barer.

Stränderna

Stranden i Cala Millor är nästan 50 meter bred och 2 kilometer lång. Den är långgrund och väldigt välskött med ett fint och klart vatten. Parallellt med stranden går strandpromenaden som är kantad av palmer och pinjeträd och som även är helt bilfri. I Cala Bona däremot finns en liten strand som har en botten som kan vara stenig på vissa håll. Här finns det inga faciliteter som det annars finns i Cala Millor, men det är nog så trevligt att tillbringa sin soldag här. Bor man i Cala Bona men vill sola och bada i Cala Millor istället tar det endast 20 minuter att promenera dit längs med strandpromenaden.

Till Cala Millor och Cala Bona åker man egentligen till om man vill ha en lugn semester, de lämpar sig alltså bäst för familjer och par. Men vill man finns det ändå ett ganska stort utbud av barer och diskotek i Cala Millor, dessutom har de flesta hotell olika slags underhållning på kvällarna. I Cala Bona finns det inget hektiskt nattliv alls. Här sitter man främst på mysiga restauranger och barer och lyssnar till levande musik, eller så sitter man på en mysig uteservering med fin utsikt över havet och på folklivet.

Utflykter

Från Cala Millor och Cala Bona kan man göra en hel del utflykter. Man kan tillexempel åka in till Palma Stad för en härlig dag med både shopping och kultur. Eller så kan man åka till Manacor och se på när de tillverkar den tredje finaste pärlan i välden, Majoricapärlan. Ett annat populärt utflyktsmål är Drakgrottorna. Det är en av Mallorcas absolut största sevärdhet. Drakgrottorna är berömda droppstensgrottor som är över 200 meter djupa och har sex undervattenssjöar. Här nere promenerar man runt och tittar på de otroligt vackra formationerna, och i slutet av promenade får man även uppleva en romantisk konsert som framförs på roddbåtar från en av sjöarna. Otroligt vackert!

Cala D´or – Guldviken

På Mallorcas östkust hittar man Cala d´or. I Cala d´or hittar man även fem av Mallorcas finaste badvikar som ligger insprängda mellan höga klippuddar.Längst in i varje vik hittar man små badstränder med kristallklart vatten och ljus, len sand. Det är just detta som har gett Cala d´or sitt namn, Guldviken. Det är otroligt vackert!

Lite mer exklusivt

På Mallorca har Cala d´or blivit ett av de populäraste resmålen och på de senare åren har siffran på besökare bara ökat och ökat. Det stora besökarantalet gör att stränderna kan kännas väldigt trånga om man befinner sig där under högsäsongen. Men trots det är Cala d´or en väldigt trivsam ort som kan kännas lite exklusiv vid vissa tillfällen, detta utan att bli varken snobbig eller dyr. Cala d´ors populära kvällsutfärder går ofta till marinan. Där hittar man en mängd olika restauranger som serverar både spansk och internationell mat. Man kan även ha turen att få se en av alla lyxyachter som brukar lägga till här.

Tack vare att Cala d´or har en sådan klippig kust är vattnet kristallklart och just därför är det även perfekt för de som vill snorkla. Vill man kan man även hyra cykel för att upptäcka landskapet utmed kusten. Under juni månad är det annat än sol och bad som lockar turisterna till Cala d´or. Då är det nämligen en hel del som kommer för att vara med på jazzfestivalen.

Cala Mayor – strand och storstad i ett

Vill man bo nära storstaden Palma på Mallorca men ändå har nära till stranden är Cala Mayor ett utmärkt val. Cala Mayor är ett av Mallorcas äldsta turistområden. Hit kommer väldigt många turister men även spanjorerna själva åker väldigt gärna hit.

Nära till Palma stad

Endast 20 minuter med buss tar det för att komma in till Palma stad. Här hittar man mängder med shopping, otroligt spännande kultur, massa barer och caféer och restauranger. Men även ett nattliv som hör till Europas bästa under sommaren. Ett måste när man är i Palma är att besöka den gotiska katedralen. Palma åker man in till för att få uppleva det spanska storstadslivet. Men när det väl är gjort är det bara att återvända till de sköna stränderna och lugnet igen. Stranden i Cala Mayor är otroligt fin. Den är cirka 250 meter lång, välskött och välordnad och har fin vit sand och klart vatten. Längs med hela stranden finns restauranger, strandbarer och caféer.

Cala Mayor är även väldigt populärt bland de som väljer att resa till Mallorca under vinterhalvåret då det mesta fortfarande är öppet då plus att det är så lätt att ta sig in till Palma med buss eller taxi.

Cala Mesquida – Norra Mallorca

Längst uppe i nordost på Mallorca hittar man Cala Mesquida. Det är en väldigt lugn och skön del av Mallorca som faktiskt inte känns så turistigt. Det ett av det mest natursköna områdena på ön där det är kuperat, grönt och lummigt. Cala Mesquida är en liten turistort som inte består av mycket mer än en stor hotellanläggning, ett par mataffärer och några turistbutiker. Cala Mesquida har dock en av de vackraste stränderna på hela Mallroca. Den är flera hundra meter lång och har ett turkosblått vatten som svalkar härligt skönt under soliga och varma dagar. Cala Mesquida är verkligen perfekt om man vill ha en lugn och skön semester och det är verkligen perfekt om man åker hit med sin familj.

Can Picafort – Perfekt för barn

Can Picafort är ett perfekt resmål för barnfamiljer. Detta resmål hittar man i slutet av Alcudiabukten. Denna lilla semesterort har en väldigt fin, milslång, vit sandstrand och turkosblått vatten. Can Picafort är egentligen inte speciellt känd i Sverige men har ändå varit ett populärt resmål ända sedan sextiotalet.

Can Picafort x3

Can Picafort brukar delas in i tre områden. Strandpromenaden och turistkvarteren som går norrut från hamnen och hela vägen längs med stranden. Det är här man hittar det mesta folklivet och de flesta restaurangerna, caféerna, pubarna och affärerna. Det andra området är söder om hamnen, även kallat Gamla Can Picafort. Här hittar man de äldre delarna av orten. Man kan bland annat besöka stadshuset och La Residencia-parken. Det tredje och sista området är Son Bauló som är ett lugnt bostads- och hotellområde som ligger lite mer än en kilometer från Can Picaforts centrum. Detta område har även en egen strand. Son Baulo-stranden.

Palma Nova/Magaluf – Festernas paradis

Till Palma Nova och Magaluf åker man framförallt om man är ung och vill kunna festa rejält med sina vänner och även andra i samma åldrar hela nätterna. I Palma Nova och Magaluf är fullt ös under sommaren men betydligt lugnare under våren och hösten. Då byts resenärerna ut från att vara unga och festglada till att vara lite äldre på långsemester. Palma Nova och Magaluf är kända för att ta emot långliggare som det heter. De som väljer att vara på semesterorten i 3 eller fler veckor.

Palma Nova/Magaluf hör till Europas populäraste semeterorter. Inte bara för de unga utan även för de äldre. Men under högsäsongen är det framförallt ett paradis för den yngre turistkategorin. Man åker då hit för att sola, bada och festa hela natten. Från början var Palma Nova/Magaluf två olika resmål men idag har de vuxit samman till ett. Men trots det finns det stora skillnader i både arkitektur och tempo. I Palma Nova är tempot något lägre än i Magaluf som är lite mer kommersiellt med stora hotellkomplex och fler barer och diskotek. Vill man ha mer än bara diskodunk och sol är det inte långt in till Palma stad. Det tar cirka 15 minuter med buss och då har man full tillgång till shopping, restauranger, kultur och mycket mer.

Men som sagt, de flesta som åker till Palma Nova/Magaluf åker hit för att sola och bada på dagarna och festa på nätterna. Framförallt är det britter som åker hit. Det märks ganska tydligt på det hav av irländska pubar, engelsk fotboll på storbilds-tv och menyer på fyra språk. Det mesta nöjeslivet finner man längs med Punta Balena och på höjden mellan Palma Nova och Magaluf. Det kostar nästan aldrig något att gå in på de olika diskoteken, men kostar det något brukar det vara 10 euro och då ingår det en drink. De populäraste och mest kända barerna bland oss skandinaver är helt klart Den glade Vinking och Grabbarna Grus. Här träffas skandinaver för att festa med andra skandinaver pulsen är garanterat hög.

Puerto de Sóller – fiskeby på västkusten

Puerto de Sóller är en liten fiskeby på Mallorcas västkust som ligger i de vackra bergstrakterna. Det är en väldigt lugn och stillsam by med en fin strand, natursköna omgivningar och en helt otrolig solnedgång. Till Puerto de Sóller åker man för att definitivt koppla av under sin semester. Från Puerto de Sóller är det dessutom väldigt lätt att ta sig till Palma. Med ett charmigt gammalt tåg som går raka vägen dit tar det endast 25 minuter.

Sóllerbukten har två stränder som dock är lite mindre. Längs med den ena stranden, Playa Repic, går den bilfria strandpormenaden som erbjuder trevliga uteserveringar. Resten av stranden är smal och vattnet är klart.

Puerto de Sóller brukar kallas ”Mallorca för finsmakare”. Varför är svårt att säga exakt, men det finns en lite mer sofistikerad känsla här än vad man är vad vid på Mallorcas turistorter. Byn ligger som i en gryta tack vare de omgivande bergen. Turismen har aldrig varit någon huvudnäring i Sóller. Det märks ganska tydligt när man ser den solblekta kyrkan, fiskehamnen och alla trädgårdar. Så var det åtminstone förr. Men när den nya tunnelg genom bergen byggdes blev Sóller plötsligt mer tillgängligt och mer populärt. Det byggdes nya hotell och idag kan det bli ganska trångt kring caféborden på torget framför kyrkan. Sóller är framförallt väldigt populärt för de resenärer som vill upptäcka Mallorca på egen hand. Här finns det nämligen gott om vandringsleder. Och inåt land men även utmed kusten finns det mängder av pittoreksa byar på nära håll. Exempel på dessa är Valldemossa, Deia och Lluch.

Puerto de Pollensa – favorit bland många

Många som är erfarna Mallorcabesökare har ofta Puerto de Pollensa som favoritresmål. Det är väldigt lugnt och charmigt med en spansk atmosfär som är väldigt avspänd. Puerto Pollensa är dessutom en a de vackraste och mest spanska badorterna på Mallorca. Tempot är lite lugnare och orten är inte speciellt exploaterad trots att det har varit en populär semesterort ända sedan sextiotalet.

Stranden

Stranden i Puerto de Pollensa är cirka en kilometer lång och väldigt välskött. Det finns gott om aktiviteter för de som tillbringar dagen i solen på stranden. Bland annat kan man spela volleyboll, vindsurfa och hyra trampbåtar. Inte långt från stranden finns det en hel del fina badvikar dit man kan ta sig om man vill vara lite för sig själv. Dessutom finns den vackra Formentorhalvön vars vita strand lockar mängder med turister under högsäsongen. Dit är det lätt att ta sig om man hyr egen bul eller så väljer man att ta en badbåt från hamnen. Längs med stranden i Puerto de Pollensa går strandpromenaden som är kantad av palmer. Här hittar man de flesta av ortens restauranger, caféer och barer som serverar både internationell och mallorkinsk mat. Fler restauranger hittar man dessutom i de äldre kvarteren ovanför hamnen.

Santa Ponsa – Palma Novas lugnare lillasyster

Till Santa Ponsa väljer man att åka om man vill ha nära till storstadslivet, många trevliga utflyktsmål och även en del trevliga golfbanor.

Santa Ponsa ligger väster om Palmabukten. Det är en internationell badort som påminner om Palma Nova men den är betydligt mindre och mer familjär. Just därför kallas Santa Ponsa för Palma Novas lillasyster som är lite lugnare. Santa Ponsa är mest känd för sin härliga, breda och vita sandstrand, där man kan svalka sig lite i skuggan som pinjeträden ger under de hetaste sommardagarna. Stranden är även den givande samlingspunkten under sommaren.

Santa Ponsa är inte bara en sommarort. Den är faktiskt aktiv under hela året och har vuxit mycket de senaste 25 åren. Många väljer att åka hit både på sommaren och på vintern för att spela på någon av Santa Ponsans golfbanor som ligger inom räckhåll.