Malaga

Malaga är den största staden i Andalusien,den är även spaniens femte största stad. Den är fortfarande härligt orörd av massturismen. I Malaga kan man besöka stadens slott som byggders av morerna. Men mest berömda invånaren någonsin i Malaga är konstnären Pablo Picasso. Mängder med gallerier i staden visar gärna hans verk.

Málaga och området däromkring erbjuder mycket att göra även för de som inte känner för att bada eller shoppa. Här finns några riktigt imponerande årligen återkommande festivaler och vill man verkligen komma bort så kan man ta sig ett par mil inåt landet. Där finns mycket att se och göra som många kanske inte i första hand förknippar med en semester på Costa del Sol.

Malaga Fair

I augusti varje år är det marknad i Malaga. Den varar i 10 dagar och är en av Europas största av sitt slag. Folk klär sig i folkdräkter och går eller rider i paradtåg längs gatorna i staden och det dansas flamenco till höger och vänster. Varje afton samlas folk i Cortijo de Torres som är marknadens epicenter. Här äts, dricks och dansas det ännu mer till långt inpå småtimmarna. Då detta är under semestertiden så är de flesta lediga, och därför tar mycket av lokalbefolkningen tillfället i akt och festar loss rejält.

Semana Santa

Semana Santa, eller ”heliga veckan”, är en stor händelse i Malaga. Under en hel vecka, alltid veckan innan påsk, är gatorna fyllda med paradtåg och processionståg, i runda slängar kring 45 stycken. Det räknas som Malagas största kulturhändelse, religiösa händelse och turistattraktion. Detaljerade träskulpturer föreställande Jesus, Jungfru Maria och lärjungarna paraderas omkring. Vissa av skulpturerna är flera hundra år gamla. Man bär även på stora troner av trä. Vissa av dessa väger över 5 ton och bärs av upp till 270 tronbärare, och den längsta turen är på 14 timmar, så det är inget för den late.

Malagueños

Lokalbefolkningen som benämns malagueños är överlag mycket gästvänliga. Denna gästvänlighet kan tänkas vara programmerad i deras DNA, då området genom årtusendena gästats av många olika folk. Fenicier, greker, romare, visigoter, vandaler och morer har genom åren kallat denna kuststräcka för sin, och lokalbefolkningen är en mix av dem alla genetiskt. När den senaste vågen av invaderande styrkor anlände, alltså charterturisterna, stod de där med öppna armar. Här finns moskéer, kyrkor, synagogor och andra tempel blandat och man är överlag mycket toleranta och accepterande. Malaga anses vara en av Europas främsta resmål för HBTQ-personer just därför och man kan se regnbågsflaggan hänga utanför många barer.

Mer än bara stränder

Om man tar sig en bit inåt landet från Málaga så kan man få en helt annan upplevelse än vad många kanske förknippar med Costa del Sol över lag.
El Torcal de Antequera är ett naturreservat med spektakulära stenformationer. Det är även utsett till ett världsarv av UNESCO. Här kan man både vandra och klättra, och det finns flera olika turer både med och utan guide. Här finns även grottor med målningar från stenåldern, fossiler i mängder och bergsgetter som dödsföraktande skuttar omkring på de branta bergsväggarna. Det finns också ett observatorium där man kan skåda mot himlen. Just detta görs av förklarliga skäl bäst när det är mörkt och stjärnklart.
I Antequera hittar man även en annan spännande sak, nämligen Lobo Park. Lobo betyder varg på spanska och det är just temat här, vargar. Det är ett reservat där man tar hand om skadade djur och utbildar folk i hur man hanterar vilda djur. Det finns flera olika guidade turer och även en del andra djur. En av höjdpunkterna får man nog kalla ”ylandets natt”. Varje fullmåne och varje helg maj – oktober kan man komma hit om kvällen/natten och lyssna på vargarnas ylande. Det krävs att man reserverar på förhand då det är populärt och antalet platser är begränsade.

I Antequera kan man också besöka Reserva natural Laguna de Fuente de Piedra. Det är ett naturreservat med en stor lagun där ett av Europas största flamingobestånd håller till. Här finns även en mängd andra fåglar.
Reservatauro Ronda är ett reservat med kor och hästar. Här föder man upp tjurar och den speciella Andalusier-hästen, en av världens äldsta framavlade hästar. Den är stor och ståtlig och är känd som en krigshäst. Den spanska kronan brukade förr använda den som ett diplomatiskt verktyg, vilket ledde till att kungligheter över hela Europa brukade rida dessa hästar förr.
Eco Reserva Ojen är ett annat reservat där man kan se kronhjortar, rådjur, mufflonfår och bergsgetter. Här finns även lite andra blandade djur som rävar, hökar, örnar och kameleonter. Här kan man ta sig omkring på egen hand eller med guide. Man kan hyra en jeep och köra runt i, och det finns för fotografer som vill komma extra nära djuren speciella kamouflerade gömställen.
El Chorro är en liten by några mil inåt landet från Málaga. Området anses vara ett av Spaniens bästa för klättring. Här finns Desfiladero de los Gaitanes som är en mycket utmanande klyfta. 100 meter upp på klippväggen finns även Caminito del Rey som är en smal stig som skördat många människoliv. Den ansågs för farlig efter flera dödsfall på kort tid och hölls stängd flera år, men är nu öppen igen och bör vara lite säkrare nu. Man går dock på egen risk. Till detta område kommer också många mountainbikare och friluftsvandrare.

Många åker även till Malaga för att tex studera spanska, antingen på universitet eller så reser de på språkresor. Så om du som många andra vill åka på språkresa till Spanien så gör som många andra och ta och utför en språkresa till Malaga i Spanien.