Madrid

Madrid är Spaniens huvudstad och en riktig metropol. Med strax under 3.2 miljoner invånare i själva staden och över 6.5 miljoner i storstadsområdet så är den EU:s tredje största, och räknas som en Alpha-stad, vilket innebär att den anses vara en viktig nod för det globala ekonomiska systemet. Härifrån styrs Spanien och både regering, parlament och kungahuset, som numera dock är symboliskt, har sina säten här, och har så haft sedan Spaniens enande.
Utöver att det är en storstad med allt vad det innebär, så finns här väldigt mycket att göra för en besökare. Tycker man om fotboll finns här några riktigt bra lag vars matcher brukar vara underhållande. Gillar man konst och kultur finns här en uppsjö av museum med olika inriktningar. För den som gillar historia så finns här fina byggnader från flera olika epoker. Lägg därtill shopping, restauranger och klubbar så blir det tydligt att man kan roa sig ett bra tag här.
Ett tips är Madrid City Tour som är en buss som kör runt i staden där man i hörlurar kan få information om sin omgivning. Man köper en biljett för en eller flera dagar och kan hoppa på och av när man vill.

Museer

Palacio Real de Madrid är det spanska kungahusets officiella residens i Madrid, även om den endast används för ceremoniella ändamål nuförtiden. Stora delar är nu öppna för allmänheten som museum och man kan få en inblick i hur kungahuset levde genom århundradena.


Museo del Prado är det främsta nationalmuseet för konst i Spanien och anses ha en av världens mest framstående samlingar av europeisk konst och den enskilt bästa samlingen spansk konst. Man har även den största samlingen av de italienska mästarna utanför Italien.

Museo Reina Sofia är Spaniens nationalmuseum för 1900-tals-konst med många verk av Pablo fokusPicasso och Salvador Dalí, och många andra. Museets kanske mest kända mästerverk är Guernica av Picasso.

Museo de Historia de Madrid är ett historiskt museum som fokuserar på staden Madrid och dess historia från 1561 när den blev huvudstad till början av 1900-talet.

Museo de América är ett museum dedikerat till Amerika, från stenåldern till nutid. Mycket vikt läggs på tiden innan koloniseringen. Här finns utställningar innefattande bland annat arkeologi, konst och etnografi.

Museo Naval de Madrid är ett sjöfartsmuseum med utställningar som berör landets långa historia som en stormakt på haven. Här kan man titta på gamla kartor, sjökort, navigationsinstrument och modeller av klassiska fartyg. Man har två saker som sticker ut lite extra : Juan de la Cosas världskarta från år 1500, den äldsta kända med en icke ifrågasatt avbildning av Amerika, och även en av Spaniens två månstenar.

Shopping och uteliv

Gran Vía är ett område i de centrala Madrid och här finns många butiker, bland annat de stora spanska märkena som Zara, Stradivarius och Massimo Dutti och varuhuset El Corte Inglés, och ett H&M. Det kryllar av restauranger, caféer, barer och restauranger här.
Serrano är ett av Madrids finare och dyraste områden. Längs gatan Calle de Serrano finns massvis med juvelerare och de lyxigare märkena som Gucci och Luis Vitton, och för svenskar som får hemlängtan finns här faktiskt ett litet IKEA. Här finns gott om lite finare restauranger.
Las Rozas Village ligger i utkanten av staden och är ett outlet-köpcentrum. Här kan man hitta många saker till lite billigare pris på annars dyrare märken som bland andra Ralph Lauren, Armani och Dolce & Gabbana.
Madrid Xanadú ligger även det i utkanten och är ett av Europas största köpcenter. Här finns över 220 butiker, massvis av restauranger och barer, en stor bio, bowling och även en inomhus skid- och snowboardbacke där man kan åka året om.

Medelpunkten i Madrid är torget Puerta del Sol. Det är den livligaste platsen i hela staden. Här på torget kan man finna en staty av björnen och arabusträdet som ingår i Madrids stadsvapen.På trottoaren på den södra sidan av torget kan man se en väldigt nedsliten karta som visar att här börjar Spaniens statsvägar. Alla avstånd i Spanien räknas härifrån.

Skoj och lek

Zoo Aquarium är, som namnet antyder, ett zoo. Här finns över 6000 djur på över 20 hektar, och det är ett av förhållandevis få zoon med pandor.
Faunia är även det ett zoo. Här finns 4000 djur på 14 hektar, och här finns också en botanisk trädgård.
Parque de Atracciones är en klassisk nöjespark som är Spaniens tredje äldsta. Här finns gott om attraktioner för de flesta, bland annat 7 bergochdalbanor, och ett Nickelodeonland för de lite yngre.
Parque Warner Madrid är ett mer tematiskt nöjesfält av amerikanskt snitt. Här är det bland annat filmtema, USA-tema, Warner-figurer och ett DC Comics-område.
Aquopolis är ett badland med en massa vattenrutschkanor och dylikt för stora och små.

Om man planerar att gå på flera parker, eller alla, så finns det olika kombinationsbiljetter att köpa som gör det förmånligare, och det finns även billiga årsbiljetter för de som är bofasta.