Köpa lägenhet i Spanien

Att köpa en lägenhet i Spanien är ett sätt att få en fast punkt i tillvaron när man är där. Vare sig man övervintrar eller bor där permanent så blir omkostnaderna ofta lägre än när man bor på hotell, och man kan inreda det så att man trivs. Det är även en bra investering då priserna är på väg upp, och ska man inte bo där själv året om kan man hyra ut när man inte använder lägenheten och därmed få in en slant extra.
Innan man slår till finns det några saker man bör tänka på så att allt går så smidigt som möjligt.

Hitta ett område du trivs i

Innan man tar steget att köpa något är det en fördel om man tar en eller ett par resor och känner efter var man trivs. Det är lätt att sitta på internet och måla upp en bild av hur underbart det är men inget slår att se platser med sina egna ögon, och öron för den delen. Därmed inte sagt att man inte ska göra research på förhand hemifrån, det är viktigt det med. Låt dock inte det ena utesluta det andra.

Skaffa ett NIE-nummer

Även om du i första skedet kanske inte ska flytta permanent så måste man för att äga fastigheter i Spanien ha ett NIE-nummer, ett registreringsnummer för utlänningar. Detta nummer är dels ett registreringsnummer men framför allt ett skattenummer. Det kan man få på plats, men man kan även ansöka om detta på spanska ambassaden innan man åker. Detta nummer behövs även för en massa andra saker som är relevanta för att vistas i Spanien en längre tid.

Skaffa hjälp

Då lägenhetsköp är en stor sak som kan bli mycket dyr om det går fel så är det starkt rekommenderat att skaffa hjälp. En gestor är en bra lösning. Detta är en person som är väl införstådd med regler, byråkrati och juridiska frågor. Personen måste dock inte vara certifierad jurist för att kalla sig gestor, så det lönar sig att kolla upp gestorn lite på förhand så att han har bra rykte. Gestorn kan se till att ta fram alla papper som behövs, att de blir korrekt ifyllda och kommer dit de ska. En snäll gestor är även beredd att sitta i köer åt sina klienter, något det i Spanien kan bli en del av. Har man planer på att rota sig ordentligt i Spanien och starta företag så är det även då viktigt med en gestor.

Några fallgropar att se upp lite extra med

Latenta och dolda fel är något att tänka på som kan bli dyrt. Skillnaden dem emellan är att ett latent fel är helt okänt medan ett dolt fel borde kunnat ha upptäckts och åtgärdats av säljaren. Om en lägenhet är mindre än 10 år gammal så omfattas den generellt av den allmänna garantin som omfattar bland annat byggfel. Är lägenheten mer än 10 år gammal så blir det lite svårare. Då får man ofta ta till rättsliga åtgärder för att reda ut det. Om man då kan bevisa att ägaren visste om och aktivt dolde felet kan han bli skyldig att åtgärda det. Det anses då ha varit ett dolt fel. Däremot, och häri ligger den största fallgropen, om det anses vara ett latent fel så anses den förra ägaren inte ha aktivt försökt dölja felet. Se till att du tar in en riktigt bra besiktningsman. Då var det istället som så att du som köpare inte inspekterade tillräckligt på förhand, och det blir du som får stå för kostnaderna.
Det är alltså oerhört viktigt att göra en grundlig inspektion med ett seriöst företag specialiserat på just besiktning av bostäder. Det kan kosta en slant, men det kan bli billigare i längden. Eventuella fel kan då skrivas in köpeavtalet så säljaren inte kan komma undan. Betala aldrig något innan du vet att allt är i sin ordning.

En annan smärre fallgrop är att det beroende på lägenhetsbyggnadens karaktär kan finnas kringkostnader som inte alltid säljaren tar upp. Det är något liknande månadskostnaderna i svenska bostadsrättsföreningar, även om det rent tekniskt är ägandelägenheter. Det kan vara allt från nästan inget alls om det inte finns något som kostar, till ganska mycket om det finns massa faciliteter som behöver hållas i ordning. Exempel på saker som gör att kostnader kan skjuta i höjden är pool, trädgård eller gym.
Ytterligare en potentiellt dyr fallgrop är att skulder följer med lägenheten. Detta kan vara låneskulder, skatter och utestående månadsavgifter. Detta är oerhört viktigt att kolla på förhand då det i värsta fall kan röra sig om tusentals euro. Man, eller gestorn, kan för en liten avgift kolla upp detta innan man skriver på ett slutgiltigt kontrakt.