Köpa hus i Spanien

Ett hus i Spanien… Så inleds mången dagdröm men det behöver inte en dagdröm förbli. Europa har aldrig varit närmare och EU med dess fria rörlighet gör att det inte är svårt alls att göra verklighet av drömmen.
Spanien är ett så stort land att här finns något för alla hussmaker. Vare sig man vill ha något på stranden eller långt ifrån den så kan man hitta något. Prisnivåerna skiftar oerhört beroende på läge och region, det enda som kan sägas vara konstant är att ett hus vid stranden eller nära en större stad är dyrare än ett identiskt hus en bit därifrån.
Det finns en hel del saker att tänka på när det gäller att köpa hus i Spanien, och det fungerar inte riktigt som i Sverige. Det lönar sig att gräva lite själv på förhand så att man slipper obehagliga överraskningar.
Tänk på att du måste ha ett NIE-nummer, ett registreringsnummer för utlänningar, för att kunna köpa ett hus. Detta gäller även om du inte tänker flytta på heltid till Spanien utan ämnar att ha huset som semesterbostad.

Var ska huset ligga?

Var man vill ha sitt hus är högst individuellt. Vissa föredrar stränder medan andra vill bo i en liten by i bergen. För att vara säker på att du kommer trivas så rekommenderas starkt att du utöver att göra research hemma från datorn reser ner minst en gång och får en känsla för ställena. Fundera även över vilken service och annat du dels måste och dels önskar ha, och hur långt det får vara till den. På så vis kan du börja begränsa områdena du söker i, för söker man i ett för stort område är det lätt att det blir överväldigande då det finns så väldigt mycket.

Kan man fortfarande fynda?

Bankkrisen 2008 som slog mycket hårt mot Spanien gjorde att priserna kraschade helt, i många områden med så mycket som 50%. Nu 10 år senare har priserna börjat hämta sig något men ligger generellt fortfarande 20-30% under var de låg precis innan kraschen, så det finns fortfarande läge att göra ett kap.
Om man är beredd att bo inåt landet och inte behöver en storstad för att trivas så ökar utsikterna för riktiga fynd ordentligt. Det finns byar där utflyttningen gjort att så många hus står tomma att man kan få ett för bara några tusen euro. De allra billigaste kan man dock förvänta sig behöva renovera en del då de som sagt ofta stått övergivna länge, men letar man lite så hittar man snabbt att det finns de som valt att slå mynt av denna situation : de köper de övergivna husen, renoverar dem och säljer dem snabbt. Man kan då hitta vad som fortfarande är oerhört billiga hus som man slipper lägga lika mycket jobb på att få iordning.

Ta hjälp av någon

Oavsett var eller vad du letar efter så se till att ta hjälp av någon som har koll på juridiken. En gestor är att föredra, vilket är en person som kan ta hand om allt pappersarbete, stå i köer för din räkning och se över det slutgiltiga kontraktet. En gestor är för övrigt bra att ha till många andra saker än just husköp när man spenderar mycket tid i Spanien.

Några saker att se upp med

Tänk på att skulder och obetalda skatter och dylikt följer med huset! Om du inte kollar upp detta på förhand kan det bli mycket dyrt. Här kommer gestorn till sin rätt, då den vet precis vilken lucka hos vilket byråkratiskt kontor man mot en liten avgift får reda på detta. Ligger där något så får säljaren betala det om de vill sälja. En annan lösning som ger samma slutresultat är att skriva in det i köpeavtalet så att man betalar motsvarande summa mindre. Vill säljaren inte göra varken eller så ta ett stort steg tillbaka och leta vidare.
Latenta och dolda fel är viktiga att känna till. Om huset är nyare än 10 år så omfattas större fel av den generella garantin. Är det äldre än 10 år ska man vara lite försiktig. Om man efter ett avslutat köp hittar fel så görs en bedömning. Om det var ett fel som säljaren nog kände till och aktivt gömde är det ett dolt fel som man via rättslig väg kan få säljaren att stå för i efterhand. Bedöms det dock vara ett fel som säljaren inte känt till och inte aktivt gömt så anses det vara ett latent fel. Då är det köparen som skulle inspekterat huset bättre. Hittas fel vid inspektionen så kan detta tas upp i kontraktet. Säljaren kan då antingen fixa det eller sänka priset motsvarande ungefär vad det skulle kosta att åtgärda. Så detta är oerhört viktigt : se till att göra en noggrann inspektion med hjälp av proffs inom området, annars kan det bli dyrt.
En annan sak att ha i åtanke är att den totala kostnaden i slutänden inte kommer stanna vid vad huset kostar. Man får räkna på minst 10% därtill i skatter och avgifter. Det skadar inte att även ha en viss buffert därutöver för eventuella oförutsedda utgifter, och så att du kan sätta din prägel på huset.