Konst och kultur i Spanien

Så ni är intresserade av konst samt kultur och undrar vad er spaniensemester kan erbjuda?
Här följer några tips på sevärdigheter som vi varmt kan rekommendera.

Prado museumet i Madrid

Museo del Prado är det berömda internationella konstmuseumet i Madrid. Här finns de viktigaste verken från den spanska konsten från 1500- talet till 1900-talet. Bland annat kan man se massor med tavlor av Diego Veázquez som är en jättekänd konstnär i Spanien. Ni kan även få njuta av verk från Goya.
Museet byggdes 1785 på promenadstråket Paseo del Prado. Prado innehåller mer än 5000 konstverk.

Samlingarna räknas som de främsta i Europa. På museet finns inte bara spansk konst utan man kan även finna bland annat italienskt och nederländskt (Boschs) måleri.
Så är man i Madrid och vill se konst så är Prado museumet ett måste.

Katedralen i Sevilla – världens största romersk-katolska katedral

Catedral de Santa María de la Sede är väldens största romersk-katolska katedral. 1402 började spanjorerna bygga katedralen, men katedralen i sevilla blev inte klar förrän på 1500-talet.

Tornet som är den högsta delen utav katedralen i Sevilla är en ombyggd minaret från en moské som låg här först. Tornet hör också till katedralen och är 76 meter högt.

Tjurrusning

Tjurrusning är ett folknöje som går ut på att ett stort antal människor försöker fly undan framrusande tjurar på trånga stadsgator.
San Fermin är en festival som firas den 6-14 juli varje år.
Festivalen har en blanding av religiösa processioner, Bacchuskulter och tjurdyrkan.

Första tjurrusningen sker på morgonen den 7 juli och därefter rusas det en gång per dag.

En raket smäller av klockan 8 på morgonen för att ”berätta” att dörren till tjurarna har öppnats. Därefter smäller ytterligare en som säger att tjruarna har lämnat sin inhängnad. Loppet tar ca 3 minuter, men om någon tjur har kommit vilse kan det ta längre tid.

Tjurfäktning

I Madrid hittar man världens största tjurfäkningsarena ”Plaza de toros Monumental”.

plaza de toros

Tjurfäktning som tradition i Spanien går tillbaka till 1200-talet, då det var riddare som kämpade mot tjurar med en lans från en hästrygg.
Nutidens tjurfäktning föddes i slutet av 1700-talet. Pedro Romero som föddes 1754 anses vara den första moderna matadoren. Från början var tjurfäktning en underhållning för de rika i Spanien, medans den idag är ett folkligt nöje. Tjurfäktningen övervakas alltid av en slags domare som kallas president. Till sin hjälp har han en bisittare som ofta är en före detta tjurfäktare.

På en tjurfäktning dödar 3 matadorer 6 tjurar i tur och ordning efter matadorernas ålder där den äldste börjar. Till sin hjälp under tiden har matadoren picadorer som bekämpar tjuren med en lans från hästryggen. De har även banderillos som ska hetsa tjuren med ett skynke och sätta käppar i tjurens rygg. Till sist har matadoren en ”el mozo de espadas”, en värjbärare som fungerar som matadorens pesonliga betjänt.
Tjurfäkning är indelad i tre akter, där den tredje är den så kallade dödsakten.
I de två andra akterna har först tjuren anfallit picadorens madrasserade häst, picadroren har slutligen drivit sin lans i tjurens kraftiga nackmuskel, för att få honom att sänka sitt huvud så att matadoren kommer åt att sticka in värjan högt uppe mellan skuldrorna.

tjurfäktning

I andra akten är det banderrolleros tur att gå ut på arenan. Hans uppgift är att sätta två smala käppar bakom nackmuskeln på tjuren.
Slutligen i den tredje akten är matadoren ensam ute på arenan. Han går fram till presidentens plats och tar av sig den svarta huvudbonaden och ber om tillstånd att få döda tjuren. Detta gör han genom att sticka sin värja mellan tjurens skuldror. När det är gjort och tjuren har trillat ihop på marken går matadoren bort till presidenten igen och bugar sig.

Picasso museet

När ni är i Madrid är detta ett museum som är värt att besöka.
Här finns många utav Picassos konstverk samlade.
Picasso Museet har samlat på sig de mest betydelsefulla målningskollektionerna, teckningarna samt sketcher från Pablo picassos tidiga år.
Om man är en person som uppskattar Picassos konstverk så är det klart värt ett besök.

Flamenco

Den populära underhållningen Flamenco är något som bör upplevas när man är i Spanien. Detta är en spansk konst med sång, dans samt musik.
Sångerna är oftast väldigt starka känslomässigt och framförs med musik som handklapp samt gitarr.
Till denna musik framförs en komplicerad dans. Dansarna förmedlar sina känslig i sången och sin dans. Skoklackar samt fotsulor används som rytmikinstrument.
Flamenco är flera musikstilar i ett. Dansen känner man ofta igen på kvinnornas färgglada och stora klänningar.