Kanarieöarna

Teneriffa, Lanzarote, Gran Canaria & La Palma

Eller Islas Canarias som de säger på spanska, är en spansk ögrupp som ligger ca 1500 km från det spanska fastlandet i atlanten utanför Afrikas nordvästra kust. Ögruppen består utav sju stora öarna, Teneriffa, Gran Canaria, Lanzarote, La Palma, La Gomera, Fuerteventura och El Hierro. Utöver dessa sju består ögruppen av 6 mindre öar. Fyra av Spaniens nationalparker ligger på Kanarieöarna. De som är mest kända är Vulkanen Teide på Teneriff och Timanfaya på Lanzarote.

kanarieoarna

Lanzarote den vackraste Kanarieön

Lanzarote är en väldigt behaglig liten ö där man har nära till allt.
Jämfört med Teneriffa samt Gran Canaria så är denna ön lite ödsligare, vildare samt vackrare.

lanzarote

På Lanzarote finns det både guldgula stränder som är de vanligaste, men även svarta stränder. Ön har varit befolkad i ca 2000 år. Antagligen var denna ön den första av Kanarieöarna som bosattes. Lanzarote är en vulkanö som troligtvis skapades för 35 miljoner år sedan. Klimatet på ön varierar mellan milda och heta temperaturer. Under sommaren på dagarna är det mellan 30 och 35 grader varmt och på nätterna sjunker temperaturen ofta till runt 20 grader.

Teneriffa – mitt emot afrikanska kusten

Teneriffa ligger i Atlanten mitt emot afrikanska kusten. Det är en av öarna i ögruppen Kanarieöarna. Huvudstaden på Teneriffa är Santa Cruz. Ön bildades för ca 7 miljoner år senda. Man tror att det från början var 3 olika öar, men när en jättestor vulkan sköt upp 6000 meter i höjden sammanfogades öarna. Vulkantoppen förstörders mer vulkanaktivitet och sedan bildades Cañadaskratern som man hittar på 2000 meters höjd. Senade bildades även vulkanen Teide som är en av spaniens nationalparker idag. Ön har flera olika klimat. På norra sidan av Teneriffa är klimatet väldigt blandat. På morgonen är det ofta helt klart och sedan framåt dagen blir mer molnigt och framåt eftermiddagen är det oftast mulet. Den södra delen av ön har fler soltimmar än den norra. Och på öns västa sidan är det ett väldigt bergigt landskap vilket för mängden nederbörd är högre än på andra delar av ön.

teneriffa

Gran Canaria – en av de sju Kanarieöarna

Gran Canaria är den tredje största ön av de sju öarna i Kanarieröarna. Det är en vulkanö som ligger 190 kilometer från Afrikas nordvästra kust. Ön erövrades av Spanien på 1500-talet. Huvudstaden på Gran Canaria är Las Palmas. Ön är uppdelad i två delar. Neocanaria, den nordöstra delen, finns vulkaniska formationer och kratrar efter vulkanutbrott. Den näst största staden på Gran Canaria är Telde. Den andra delen,Tamarán,den sydvästra delen är det äldsta området.

Fuerteventura – Den näst största Kanarieön

Detta är den näst största ön i Spaniens mest turisttäta ö-grupp, nämligen Kanarieöarna. Den ligger ungefär 100 kilometer från Afrikas kust och har ett varmt och skönt klimat för oss turister från Skandinavien.
Fuerteventura är känt som ”Ön med den eviga våren” här är det varmt och skönt men ändå relativt milt under sommaren. Det kan bli temperaturer på runt 21 grader om vintern och upp till närmre 30 grader under sommarhalvåret.
Lägsta temperaturerna på vintern är cirka 14-15 grader samt på sommaren är det runt 19-20 grader.

La Gomera – Kanarieöarnas näst minsta ö

La Gomera är den näst minsta ön bland Kanarieöarna. Det bästa med ön är att den fortfarande är oupptäckt och så lugn att man inte kan tänka sig att det är just en kanarieö. Till La Gomera åker man absolut inte om man vill sola och bada och leva riktigt turistliv under sin semester. Hit åker man istället för att uppleva den otroligt vackra naturen, genom att till exempel vandra. Det är även väldigt populärt att åka till ön för att spela golf.

Den runda ön

La Gomera kallas även för ”La Isla Redonda” som betyder den runda ön. Det är en helt underbar vulkanö med höga berg, djupa raviner, förtrollande skogar, söta byar och gröna dalar. Överallt på ön kan man se stora terassodlingar där bönderna odlar vindruvor, tomater och bananer. Det La Gomera mest är känd för är nationalparken Garajonay som UNESCO dessutom har utnämnt till ett av världarven.

För att ta sig till la Gomera tar man färjan från Los Cristianos på Teneriffa som tar cirka 45 minuter. Det gör även att man kombinera sin vistelse på Teneriffa med en kortare vistelse på La Gomera.

 

La Palma – La Isla bonita

La Palma är Kanarieröarnas smultronställe. Det är en liten ö som ligger på södra Teneriffa. Invånarna själva kallar ön för ”La Isla Bonita” som betyder ”den vackra ön”. La Palma har verkligen lyckats bevara sin prägel av kanarisk småstad mycket tack vare att det alltid har legat lite sidan om de stora turistområdena. I La Palma kan man få uppleva en väldigt genuin atmosfär. Invånarna i staden har till och med bevarat siestan på riktigt. Det vill säga, under eftermiddagen stängs gatorna av från biltrafik och de flesta affärerna stänger under ett par timmar.

Influenser från Venezuela

Något annat typiskt för La Palma är dess venezuelanska inflytande. Ön har sen långt tillbaka väldigt starka band med Venezuela och det märker man som turist allra mest på restaurangernas typsikt sydamerikanska rätter som till exempel fyllda majsbröd i alla möjliga former.