Om det svenska hamsterhjulet blivit för mycket och du känner att det är dags att pröva något nytt så kan mycket väl Spanien vara ett alternativ. Den fria rörligheten inom EU gör att det är fritt fram att söka arbete i Spanien. Inom turistindustrin finns det gott om jobb som svenskar kan få, och det finns även en del kundtjänstföretag och andra serviceföretag riktade mot den svenska marknaden med bas i Spanien. Är man duktig på engelska, helst med någon form av certifiering eller dylikt så öppnar det lite fler dörrar, och tyska skadar inte att kunna om man söker jobb i turistområdena. Svenskar anses överlag som ganska attraktiva på arbetsmarknaden inom turismnäringen i Spanien, då det är vanligt att man talar flera språk och ofta ganska väl.
Om man sen kan spanska blir helt plötsligen arbetsmarknaden betydligt större, även om man ofta får finna sig i att hamna en bit ner i rangordningen som utlänning när det gäller ”helspanska” jobb. Spanjorer har en förmåga att utgå ifrån att även de utlänningar som kan språket nog inte kan det så väl, så om du söker ett spanskt jobb, försök prata med någon och visa vad du kan. En annan sak att ha i åtanke är att i de regioner med ett annat officiellt språk vid sidan av spanska så krävs det ofta kunskaper i även dessa språk för att ha en chans att få de ”vanliga” jobben. Detta är framför allt i Katalonien, Baskien, Galicien, Valencia och Balearerna.
Skatt
Att betala skatt är en förutsättning om man vill jobba i Spanien och inte få problem. Det första steget för att kunna jobba vitt är, som för så många andra saker, att skaffa sitt NIE-nummer, registreringsnumret för utlänningar. För att kunna betala rätt skattesats till rätt ställe måste man även skriva in sig i den kommun, municipalidad, där man bor.
Sjukpenning
Precis som i Sverige har man som fast anställd rätt till sjukpenning vid sjukdom. Den är minst 60% av ens lön. Det fungerar lite tvärtom mot i Sverige där vi får utbetalningar från Försäkringskassan. I Spanien får man istället betalt av arbetsgivaren som i sin tur blir ersatt av den spanska motsvarigheten till Försäkringskassan.
Föräldraledighet
Inom EU är föräldraledighet lagstadgat men ser ändå väldigt olika ut mellan olika länder. I Spanien var det till 2016 till exempel bara 15 dagar betalad föräldraledighet för pappor medan mammor fick 16 veckor. Detta är nu ändrat så att även pappor kan få upp till 16 veckor, men jämfört med Sverige är det betydligt ovanligare att pappor utnyttjar sin föräldraledighet. Viss statistik visar att det rör sig om så få som 1.8%.
Vabba
Att vabba är vanligt i Sverige då reglerna är vänliga mot föräldrar. Reglerna är betydligt generösare där än i Spanien. I Sverige gäller att man kan vabba upp till 120 dagar om året. Det finns något snarlikt i Spanien, men det är striktare och satt till 2-4 dagar/förälder/sjukdom. Det är tekniskt sett två dagar, men fyra om det inkluderar resor. Detta innebär att vid lite längre sjukdom kommer man inte får ersättning för hela tiden.
En viktig sak att tänka på är att en stor andel av jobben i framförallt hotell, restauranger och barer är baserade på olika varianter av timanställningar, och alltså inte kontrakt med fasta löner. Att få olika sorter av ersättningar för tid man inte jobbar är då svårare. Detta gäller sjukpenning, föräldrapenning och vabbning, och även många andra typer av ersättningar. Se till att ha koll på vilken typ av avtal du har.
Andra saker som kan vara bra att veta
För familj upp till släkt i andra led kan man få 2 år ledigt vid allvarlig sjukdom eller dylikt. Man får då inte procent av sin lön utan ett fast bidrag istället. Under minst det första året betalar arbetsgivaren in alla sociala avgifter och till pensionen. När man väl är redo att komma tillbaka i tjänst ska man få tillbaka sitt jobb. För offentligt anställda gäller 3 år och sociala avgifter och pensionsgrundande inbetalningar betalas ut under alla 3 åren.
Om man ska gifta sig är man berättigad till 15 dagar betald ledighet. Ska man flytta har man rätt till 1 dag.
Man kan även få betald ledighet 1 timme om dagen, eller en halv timme om man tar den i början eller slutet av arbetsdagen, för att amma barn under 9 månader. Även pappor kan få denna betalda ammningsledighet.