Hyra och köpa bil i Spanien

Om man inte är sugen på att köra hela vägen ner men ändå vill ha tillgång till bil så kan man antingen hyra eller köpa en på plats. Att hyra fungerar för de flesta medan att köpa självklart är mest aktuellt för de som bor i Spanien permanent eller spenderar många månader om året och har någonstans att parkera bilen när man inte är där.

Att hyra bil

Att hyra bil i Spanien är förhållandevis billigt då konkurrensen är hård. Det finns en blandning av de stora internationella aktörerna och lokala uthyrare. Det är självklart dyrast under högsäsong, medan det under övrig tid är billigare för att bilarna inte ska stå stilla för länge. Man kan ofta i lågsäsong hitta bilar för bara några få € om dagen i turistområdena, och det brukar även finnas förmånliga långtidspriser. Det är viktigt att man läser det finstilta och även har koll på sin egen försäkring så man vet vad som gäller om det skulle råka hända något. Den mest grundläggande försäkringen ingår alltid då det är lag på det, men den täcker endast tredje part, vilket alltså i händelse av en krock är den andra bilen och den andra föraren. Vilket alltså innebär att varken du, dina saker eller din bil är täckt, och då kan ju kostnaderna rusa i höjden mycket snabbt. Det kan alltså vara billigare att betala lite mer när det gäller försäkringen.
Det är också värt att kolla bilen ut- och invändigt innan man skriver på alla papper så att eventuella befintliga repor eller andra skador står detaljerade i hyresavtalet, annars är risken att man åker på dessa kostnader efteråt. En annan lurig sak vissa uthyrare försöker sig på är att hyra ut bilen med full tank, samtidigt som de vill ha tillbaka bilen med tom tank, men vem vågar chansa och kanske bli stående någon kilometer från flygplatsen? Undvik dessa om ni kan och välj uthyrare som hyr ut med full tank och vill ha tillbaka den med full tank.
För att få hyra bil ska man generellt vara över 23 år och ha haft sitt körkort minst 2 år, men det finns vissa uthyrare som går med på att hyra ut till yngre eller folk som haft körkort kortare tid, men det är långt ifrån alla och det brukar bli dyrare.

Att köpa bil

Ska man spendera mycket tid i Spanien så kan man tjäna på att istället köpa en bil. Det finns en ganska stor andrahandsmarknad för bilar så man kan enkelt hitta en i gott skick, men det gäller att tänka på att man får med alla viktiga papper och att man tar reda på att allt står rätt till med bilen. De tre viktigaste sakerna som måste finnas är :
Permiso de Circulación, vilket är registreringsbeviset vilket berättar vem som äger bilen.
Ficha Técnica, vilket är dokumentationen som säger att bilen får köras, och även detaljerar specifikationer för fordonet.
IVTM, Impuesto Sobre Vehículos de Traccíon Mecánica, vilket är skattebeviset. Den som står som ägare för en bil den 1:e januari är skyldig att betala denna skatt i mars eller april.
Något mycket viktigt att tänka på är att skulder följer med bilen, vilket tål att understrykas. Detta innebär att kvarvarande betalningar om bilen köpts på kredit följer med bilen, liksom obetalda parkeringsböter och obetalda fortkörningsböter. Det kan bli oerhört dyrt att inte kolla detta på förhand.
Det är dock relativt enkelt att kontrollera hur det ligger till genom att betala en liten avgift hos Jefatura del Tráfico, vilket motsvarar Transportstyrelsen. Allt som behövs är registreringsnumret.
När man väl hittat bilen man vill ha så måste bilen överföras till dig som ny ägare, vilket brukar kosta en bit under 100€. Köper man hos en handlare brukar de hantera detta, men om man köper privat så rekommenderas att gå med personen som säljer bilen till Jefatura del Tráfico igen och fylla i alla papper där. Vill säljaren inte följa med dig dit så är det något skumt och du bör backa ut ur affären. Denna process är lite invecklad med flera köer och blanketter, så känner man sig osäker kan det vara en god idé att ta hjälp av en gestor, vilket är en person som kan hjälpa till med juridiska och byråkratiska saker. I vissa fall kan gestorn helt ta över och stå i alla köer och fylla i alla blanketter så du slipper, medan vissa guidar dig och kontrollerar efteråt att det blev rätt. Oavsett vad så ska du aldrig ge personen som säljer bilen några pengar innan du står utanför Jefaturan och vet att bilen verkligen är din.