Golfresor till Spanien

Spanien med sitt härliga väder och lång säsong är utmärkt för golfare oavsett vilket handikapp man har. Här finns väldigt många banor att välja mellan i hela landet, och framför allt i landets kustområden. Det är inte för inte som Costa del Sol kallas Golfkusten. Totalt i hela Spanien fanns det 2017 349 registrerade golfbanor.
Om man är sugen på en golfresa kan man resa på olika sätt. Man kan resa helt på egen hand och boka flyg och hotell själv och ta sig till golfbanan på egen hand. Är man dock inställd på att spela väldigt mycket golf kan det vara praktiskt att boka en resa med en specialiserad golfresearrangör. Då slipper man lägga tid och kraft på att organisera allt. Allt man behöver göra är att välja vart man vill åka så fixar de allt annat. Flyg och ofta transfer från flygplats arrangeras, och inte sällan hyrbil därtill. Hotellen i dessa paketresor är nästan uteslutande i direkt anslutning till golfbanor så att man kan gå rakt ut från rummet och börja svinga. Det ingår även i stort sett alltid greenfees. Ibland ingår ett fast antal per vecka och ibland finns det inget tak. Detta beror på säsong och golfresortens popularitet. Det säger sig självt att om man hade haft obegränsade greenfees i högsäsong på de allra populäraste banorna så hade man fått armbåga sig fram och spendera mer tid på att vänta än att spela. Utöver det som ingår i resorna så brukar golfresorterna själva erbjuda viss extraservice, som exempelvis golfbil eller tillgång till caddy. Var dock beredd på att detta kostar extra. Vill man verkligen snitsa till det så finns det ibland möjlighet att köpa paketresor till golftävlingar. En del av dessa innebär att det ingår biljett så man kan gå och se proffsen spela, men ibland finns det lite mindre tävlingar som är öppna för anmälan. Då kan man betala avgift och delta själv.

Några av de mest populära golfbanorna

Den bana som generellt anses bäst, även om detta är subjektivt, är PGA Catalunya som ligger utanför Girona i Katalonien. Det är egentligen två banor. Tour heter den ena, och den är rankad 25:e bästa banan i Spanien. Den riktiga höjdpunkten här är dock banan som heter Stadium. Den rankas som Spaniens bästa och som Europas 4:e bästa golfbana. Här spelas regelbundet stora tävlingar på Europatouren. Det är lite dyrare att bo och spela här då den har så fint rykte, men det anses värt det. Stadium-banan är inget annat än himmelriket för golfare.
Spaniens andra-, tredje-, femte- och sjätterankade golfbanor ligger alla på Costa del Sol. På Costa del Sols västligaste del, väster om Estepona och norr om Gibraltar, ligger tre av dem. Real Valderrama som är känd från TV, bland annat har Ryder Cup spelats här. Den brukar kallas Europas Augusta. Real Sotogrande och Finca Cortesin ligger även de i denna trakten. Den sjätterankade, Real Las Brisas, ligger strax utanför Puerto Banús.
Banan som är rankad fyra heter El Saler och ligger alldeles utanför Valenica.
På Mallorca ligger Son Gual som är rankad sjua.
Är man i huvudstaden finns där Real Puerta del Hierro som är rankad som landets tionde bästa bana.

Svenska golfresearrangörer

Easton Gold är en av de största och mest etablerade arrangörerna som är specialiserade på golf. De arrangerar golfresor till många länder i världen och Spanien är ett av dem. De erbjuder vistelser i Valle del Este i Almeria, Playa de Palma på Mallorca, Cabrils på Costa Dorada, Bonalba på Costa Blanca och även på Lanzarote. De arrangerar även så kallade Long stay-resor till Roda i Murcia och Bonmont på Costa Dorada. Dessa resor är för er som vill vara borta lite längre perioder.
Golf Plaisir golfredor och deras systersite Out of Bounds golfresor är en lite nyare arrangör. Även de erbjuder resor till många länder, och de har faktiskt ännu fler alternativ än Easton just i Spanien. De arrangerar resor till hela 45 olika resmål på bland annat Costa Almeria, Costa Blanca, Costa de la Luz, Costa del Sol, Fuerteventura, Gran Canaria, Lanzarote, Mallorca, Teneriffa, La Gomera, Madrid och Barcelona. Även de ordnar Long stay-resor till vissa av sina resmål.
Birdie Golf Tours är en lite mindre aktör som reser till Costa Blanca, Costa de la Luz, Costa del Sol, Costa Brava och Mallorca.
Golf Joy Travel är även de lite mindre och reser till Costa Blanca, Costa de la Luz, Costa del Sol, Costa Brava, Mallorca, Gran Canaria och Teneriffa.