Fotbollslag i högsta ligan i Spanien

Fördomen är att spanjorer är fullkomligt fotbollstokiga. Sanningen är att vissa fördomar faktiskt stämmer, och detta är en av dem. Det råder avsaknad av konkurrerande sporter. I Sverige har vi exempelvis ishockey som inte är långt bakom fotboll publikmässigt och andra vintersporter som har många tv-tittare, och även handboll, innebandy etc., samtidigt som damsport har viss publik. I Spanien finns inga vintersporter som är breda folksporter, och tyvärr är intresset för damsport extremt lågt. Kvar är fotbollen som ensam kung, ljusår framför alla andra, med lite spillror efterlämnade åt sporter där man trots allt har internationella stjärnor och framgångar som handboll, basket, tennis, motorsport och klassiska inhemska sporter som tjurfäktning och pelota.
La Liga är med ett publiksnitt på 26741 världens 6:e största liga, alla sporter inräknade, och man har legat högst på UEFA:s rankinglista de senaste 5 åren.

El Clásico/El Clàssic

Spansk fotbolls två giganter Real Madrid och FC Barcelona anses som två av världens bästa klubbar. De två har genom åren mer eller mindre turats om att lyfta bucklorna inrikes, och när något annat lag faktiskt lyckas så höjs det ett ögonbryn eller två och talas om undantaget som bekräftar regeln.
När de två lagen möts kallas det El Clásico, eller El Clàssic på katalanska, ”Klassikern”, och det är en av fotbollssäsongens höjdpunkter, inte bara i Spanien utan i stora delar av världen. Tidningarna skriver upp mötet något enormt och försöker psyka varandra, och allt ifrån milda eggningar till grova förolämpningar haglar tätt ibland i veckor innan matcherna.
Det har varit en stor match sedan länge, men det var på 30-talet som matchen blev större än bara fotbollen. Under Franco-diktaturen ansågs FC Barcelona stå för katalanism, något som var strikt förbjudet av det fascistiska styret. Denna tanke har bestått genom åren, att FC Barcelona är mer progressivt och åt vänsterhållet, medan Real Madrid är mer konservativt och åt högerhållet. Dessa politiska dimensioner har på senare år tagit ny fart i och med Kataloniens försök att uppnå självständighet.
Totalt har lagen mötts 270 gånger i samtliga sammanhang, varav FC Barcelona har vunnit flest, 112, mot Real Madrids 99.
FC Barcelona har vunnit La Liga 24 gånger (och kommit tvåa 25 gånger), Copa del Rey 29 gånger och Champions League 5 gånger, medan Real Madrid har vunnit La Liga 33 gånger (och kommit tvåa 23 gånger), Copa del Rey 19 gånger och Champions League 12 gånger, vilket är ett rekord.

De med tätkänning

Lagen efter giganterna som tål att nämnas här är dels några som presterat bra på sistone, men även ett antal som kanske inte är lika vassa för tillfället men av historiska orsaker förtjänar att nämnas här.
Atlético Madrid har vunnit ligan 8 gånger, den senaste 2014, och cupen 10 gånger, senast 2013. De har även varit i final i Champions League tre gånger och vunnit Europa League 2 gånger. Lillebrorsklubben i Madrid har en arbetarprofil, att jämföra med Reals mer konservativa historia. Klubben har inte alls samma pengar att röra sig med som storebror, men har de senaste åren ständigt varit med i toppen av tabellen.
Valencia har vunnit ligan 6 gånger, bland annat 2002 och 2004, och vunnit cupen 7 gånger, senast 2008, och man har spelat två Champions League finaler samt vunnit UEFA cupen en gång, 2004. Klubben har fallit i något av en svacka de senaste säsongerna inrikes, med dåliga placeringar och åtskilliga tränarbyten på toppen av stora skulder, men nu har det börjat ljusna igen.
Athletic Bilbao förtjänar att vara med här, även om de inte vunnit ligan eller cupen sedan 1984. De är ihop med FC Barcelona och Real Madrid en av endast tre klubbar som aldrig åkt ur högsta ligan. Ligan har de vunnit 8 gånger och de har totalt 49 topp-, och cupen har de vunnit hela 23 gånger, vilket är mer än självaste Real Madrid. Klubben är annars mest känd för sin cantera-filosofi : man använder uteslutande spelare som antingen har spelat fotboll i det baskiska ungdomssystemet eller som har baskiskt blod.
Sevilla må endast ha vunnit en enda ligatitel, och det var länge sedan, 1946, men de måste vara med här baserat på andra resultat i modern tid. Utöver de 5 cuptitlarna inrikes så har de vunnit Europa League hela 5 gånger mellan 2006-2016, ett rekord för turneringen och ett tecken på att klubben inte är att leka med, vilket även de 32 topp-6 placeringarna skvallrar om.
Villareal tål även de att nämnas här, även om de inte vunnit ligan eller cupen. De har en andraplats i ligan dock, och totalt 9 topp-6 placeringar. De har trots att de kommer från en förhållandevis liten stad i storlek med Trelleborg lyckats oerhört bra sedan man gick upp till La Liga första gången 1998, och ofta varit med och tampats om platser till europeiska cuper och spelat Champions League flera gånger.

Resten, i fallande ordning enligt maratontabellen

Espanyol är Barcelonas andra klubb, och när de möts i ”Derbi barceloní” är det inte sällan heta känslor, då Espanyol till skillnad från FC Barcelonas katalanism mer stod för konformering och spanska värden under Franco-tiden. De har aldrig vunnit ligan, men är stabila så till vida att de endast spelat 4 säsonger under La Liga, och har 16 topp-6 placeringar. De har vunnit Copa del Rey 4 gånger och spelat en UEFA Cup-final.
Real Sociedad har faktiskt vunnit både ligan och cupen två gånger vardera, men det var över 30 år sedan. De har 19 topp-6 placeringar. De spelar ”Euskal Derbia” mot baskiska konkurrenten Athletic Bilbao, och hade även de en cantera-filosofi fram till 1989. ”Euskal Derbia” är förövrigt ett väldigt speciellt derby, då fansen väldigt sällan bråkar med varandra, utan de brukar istället beblanda sig med varandra innan matcherna, umgås i godan lag och slutligen gå i samlad trupp till arenan. Detta har med deras baskiska identitet och utsatthet under Franco-tiden att göra.
Real Betis har även de vunnit ligan, 1935, och även två cuper, den senaste 2005. Totalt har man 14 topp-6 placeringar. De spelar ”Derbi sevillano” mot Sevilla, och till skillnad från det vänskapliga baskiska derbyt så är detta en hatmatch, där det kastas saker, det sprängs saker, det bränns saker, och planen invaderas då och då så matcher blir avbrutna, så det är en god idé att ha koll på var nödutgången är om man går på just dessa matcher, som ofta är intensiva och dramatiska även på plan, och därmed ofta sevärda för den fotobollsfrälste som kan ha överseende med krutdoft och dylikt.
Deportivo La Coruña är har även de en La Liga-titel och två cuper. Kring millenieskiftet hade de en period när de på fem år hamnade på plats 1, 2, 2, 3, 3 och spelade då en hel del i Europa, men på senare tid har de trillat ur högsta ligan ett par gånger, men lyckats ta sig tillbaka upp igen.
Celta Vigo har aldrig kommit topp-3 i ligan, men har 11 topp-6 placeringar, och har tre finaler i cupen som bäst. Man har dock spelat sporadiskt i Europa trots allt och där inte gjort så dåligt ifrån sig. Man spelar ”O Noso Derbi” mot sin galiciska lokalkonkurrent, ovan nämnda Deportivo La Coruña. Den första filmade fotbollsmatchen i Spanien var faktiskt ett möte mellan dessa båda lag 1911.
Málaga har två topp-6 placeringar, men en fjärdeplats 2012 ledde till Champions League, där man vann en grupp med Zenit, Anderlecht och Milan, och sen slog Porto i åttondelsfinalen. Man spelar ”Derbi de Andalucía Oriental” mot östandalusiska lokalkonkurrenten Granada.
Las Palmas är Kanarieöarnas framgångsrikaste klubb, med en andraplats både i ligan och cupen som bäst, dock över 50 respektive 40 år sedan. Man har totalt 5 topp-6 placeringar. Man har spelat mycket i lägre divisioner på sistone : man har bara spelat 5 säsonger i La Liga sedan 1988, att jämföra med 25 säsonger mellan 1955-1988, så man är en klubb som har sett bättre dagar. Man spelar ”Derbi canario” mot Tenerife, vilket brukar vara en hetlevrad tillställning.
Getafe har som bäst en sjätte plats i La Liga, men har två finalplatser i cupen, vilket ledde till ett UEFA Cup-gruppspel säsongen 07/08, där man vann gruppen, och sen slog AEK Aten och Benfica, för att i kvartsfinalen ta självaste Bayern München till förlängning där man förlorade på bortamål. Man är en relativt ung klubb, och sedan man gick upp till La Liga 2004 har man bara spelat en säsong under.
Alavés är Baskiens tredje klubb, och man har som bäst en sjätte plats i ligan. Man har dock en finalplats i cupen från 2017, men den största meriten kom året efter deras bästa placering, vilket var 2000 då man slutade sexa. 2001 gick man nämligen hela vägen till final i UEFA Cupen, där man förlorade mot Liverpool på golden goal.
Levante har en sjätteplats som bäst 2012, som man följde upp med att gå till åttondelsfinal i Europa League året efter. Man spelar ”Derbi del Turia” mot Valencia, då Levante spelar i en förort till staden. Det har dock inte spelats så många derbyn än, då Levante blivit stabila i toppskiktet först på 2000-talet.
Eibar får sin litenhet till trots kallas Baskiens fjärde klubb. Staden med 27000 invånare är den minsta som haft ett La Liga-lag, och arenan som tar 7000 är den minsta. Man gick upp första gången till La Liga 2014, och har hängt kvar sedan dess.
Leganés är en liten klubb från en förort till Madrid som inte hunnit uträtta så mycket ännu då man bara är inne på sin andra säsong i högsta ligan. Värt att nämna är dock att man 2018 åkte ut ur cupen i semifinalen, eller rättare sagt, det som är nämnvärt är att man slog ut självaste Real Madrid i kvartsfinalen. Efter att ha förlorat första mötet på hemmaplan åkte man och slog dem på Santiago Bernabéu stadium och tog sig vidare.
Girona är den senaste klubben att gå upp, och spelar 2017/18 sin första säsong i La Liga. Den katalanska klubben har som största meriter annars två åttondelsfinaler i Copa del Rey, en strax innan och en strax efter Andra Världskriget… så inte så mycket framgångar att skryta med. Ännu. För mot allas förväntningar har man spelat sensationellt bra och ligger i skrivande stund på Europa League-plats, och med 40 poäng på de första 27 omgångarna så kan man skryta med att vara den bästa debutanten i hela La Ligas historia. Vem vet, vi kanske får se mycket mer av Girona framöver?

Bubblare

Här tänkte jag att det vore lämpligt att nämna några anrika klubbar som för tillfället inte spelar i högsta ligan. Även här blir det i fallande ordning efter maratontabellen, och alla dessa klubbar ligger topp-20.
Zaragoza i andraligan är en klassisk klubb som spelat hela 58 säsonger i högsta ligan. Man har en andraplats som bäst, men hela 18 topp-6 placeringar och 6 cupvinster, och därtill en massa Europa-matcher, så många att man trots avsaknad av de större troféerna rankas som hela 1900-talets 37:e bästa lag i Europa. Få, och allra minst dem själva, kunde föreställa sig att de fortfarande skulle spela i Segunda fem år efter de trillade ner senast.
Valladolid, även de i Segunda, var under lång tid, 42 säsonger, relativt stabila i La Liga utan att nå större framgångar än två cupfinalplatser och 3 topp-6 placeringar.
Racing Santander, hela vägen nere i Segunda B, tredjeligan, har det ännu värre. En andra- och en tredjeplats, och totalt 5 topp-6 placeringar, har man i La Liga, men sedan man föll ur 2012 har det fortsatt gå dåligt och man kunde inte hålla sig kvar i Segunda, utan föll ner i tredjeligan, som i Spanien är som ett svart hål : den består av 4 parallella divisioner med 20 lag i varje, så hela 80 lag slåss om endast 4 platser till Segunda, vilket gör det mycket svårt att ta sig tillbaka. 44 säsonger i La Liga hjälper inte i det läget.
Sporting Gijón i Segunda trillade ur förra säsongen, 2016/17. De har en andra- och en tredjeplats inkluderat i sina 7 topp-6 placeringar, och även två cupfinalplatser, och har totalt 43 säsonger i La Liga.
Osasuna trillade även de ur förra säsongen. De har 6 topp-6 placeringar och en cupfinal totalt, och 38 säsonger i toppskiktet. De är Navarras främsta klubb, och är en av extremt få medlemsstyrda klubbar i Spanien. 1990 kom nämligen en ny lag som sa att professionella klubbar måste vara bolagiserade, alltså det många i föreningsvänliga Sverige är så väldigt emot. I hela det spanska ligasystemet har endast Osasuna, FC Barcelona, Real Madrid och Athletic Bilbao fått undantag.
Oviedo har elva topp-6 placeringar på 38 säsonger, men under omständigheterna är de nog faktiskt glada att vara där de är : de var för inte så länge sedan nere hela vägen i fjärdeligan Tercera, och om Segunda B är svår, så är Tercera värre. 18 ligor med 20 lag vardera… 360 lag och endast 9 direktplatser plus 9 kvalplatser gör det extremt svårt att ta sig upp.
Mallorca slutligen, som på 27 säsonger lyckats nå två tredje- och två femteplatser i La Liga, har det riktigt jobbigt just nu och har trillat ner hela vägen till Segunda B. Man har tidigare vunnit Copa del Rey en gång och kommit tvåa två gånger. Under framgångstiden kring millenieskiftet hade man bland andra ingen mindre än Samuel Eto´o där fram, sprutandes in mål, samtidigt som man hade Miguel Ángel Nadal i backlinjen, som var en del av FC Barcelonas ofantligt framgångsrika Dream Team under 90-talet, och förövrigt farbror till Rafael Nadal. Med sådana framgångar och spelare i så färskt minne måste det kännas extra tungt att slita i så låga divisioner.