Fotboll i Spanien

Real madrid – Fotbollslaget från Madrid
Är man i Madrid är det svårt att undgå hur stor fotbollsklubben Real Madrid är. Klubben grundades 1902 och under 50-talet upplevde Real Madrid sin mest framgångsrika period. Tidvis efter det har laget dominerat i den spanska ligan, men utmanats av andra lag inte minst FC Barcelona som ses som en ärkerival.
Idag kan man se stora stjänor som Ronaldo, Raúl, David Beckham och Figo spela.
I spansk media kallas de ofta för ”Los Blancos” (de vita) eller marängerna. Detta för att de bär helvita matchställ när de spelar. Reals hemmaarena är Santiago Bernabéustadion och den har plats för 80 000 åsskådare.

FC Barcelona – Fotbollsklubben från Barcelona
Klubben grundades 1899 av schweizaren Hans Gamper. Barcelonas rivalitet med den andra storklubben i Spanien, Real Madrid, anses vara den bittraste i fotbollsvärlden. Rivaliteten handlar inte bara om fotboll utan den har även historiska rötter. Matcher mellan Barcelona och Real Madrid anses vara världens bästa och ungefär 245 miljoner människor följer matcherna på tv. Barcelona är den fotbollsklubb som idag har flest supporterklubbar i världen. 1996 fanns det över 1000 olika supporterklubbar över hela världen. Idag är det mer 1600 stycken och klubben har 125 000 medlemmar. FC Barcelona har varje säsong sedan 1957, då dagens UEFA-cup startade, deltagit i någonv av de olika europeiska cuperna. De har vunnit alla europeiska cuperna minst en gång. De har blivit spanska mästare 18 gånger. De har vunnit Copa del Rey 24 gånger och Supercopa de España 10 gånger.