Flytta till Spanien

Som svensk, och därmed EU-medborgare, så kan man komma och gå som man vill i Spanien, det är det fina med den fria rörligheten. Överväger man dock att stanna en längre period eller flytta helt så finns det vissa saker man måste tänka på, och att skaffa ett NIE-nummer är det första. Även om man rent tekniskt klarar sig utan det om man inte tänker jobba och bor på hotell eller hyr i andra hand så kommer man troligtvis snabbt hamna i en situation där man behöver det. Några exempel är om man ska jobba, om man vill köpa eller hyra bostad, köpa bil eller ingå någon form av kontrakt. Som ni hör så är det nästan ofrånkomligt att man kommer behöva det.

Business or pleasure?

Varför funderar du på att flytta? Är det i arbetet eller för att du vill arbeta med något nytt? Eller är det en fråga om att du helt enkelt vill kunna njuta lite extra av livet? Spanien är ett bra val oavsett anledning. Är jobb i fokus så kan det underlätta att bo nära städerna eller turistområdena. Dessa områden fungerar även för den som inte har planer på att jobba. Har man däremot inget behov att bo nära där jobben finns så kan man bo i stort sett var som helst. Att för sig själv göra klart vad som är huvudfokus med flytten är A och O vad gäller att hitta rätt område att bo i. Bor man avskilt på en bergstopp och kommer på att man vill jobba blir man nog besviken på sin tillvaro. Om man kommer på att man egentligen ville ta det lugnt och ha sand mellan tårna men dagligen blir omkullsprungen av yuppies med portfölj kommer man inte heller trivas.

Ska barnen med?

Om du är vårdnadshavare för några icke-myndiga barn så är svaret förhoppningsvis ja på den frågan. Beroende på barnens ålder och hur länge man tror att man kommer stanna utomlands så krävs det att man planerar lite extra kring deras situation. Undervisning är onekligen viktigt. Vet man att det är för evigt så kan det vara bra för barnen att gå i spansk skola så de kommer in ordentligt i det spanska samhället och får spanska vänner. Vet eller misstänker man att det är en begränsad tid man kommer bo i Spanien kan det vara bäst för barnen att gå i svensk skola så de får lättare att återanpassa sig när ni kommer tillbaka till Sverige.

Ska hunden och/eller katten med?

Likt barnen ovan så är förhoppningen att om ni har hund och/eller katt så får även de följa med på flytten. En del som flyttar utomlands väljer att göra sig av med sina husdjur och försvarar sitt beteende med något i stil med ”Det vore en för stor omställning”. Det är garanterat en större och mer traumatisk omställning för den stackars fyrfota familjemedlemmen att slitas ifrån sin älskade familj. Det är mycket enkelt att resa med husdjur nuförtiden, då den fria rörligheten inom EU även gäller dem. Det enda som krävs är att de är chippade, har ett EU-husdjurspass och att det i detta pass står intygat att djuret är vaccinerat mot rabies. Då kan hunden och katten följa med, och samma regler gäller även illrar.

Är du pensionär?

Då är en flytt till Spanien en mycket god idé av flera skäl. Bortsett från de väderrelaterade så får man stora skattelättnader som pensionär om man bosätter sig permanent i Spanien. Man betalar då SINK-skatt, särskild inkomstskatt för utomlands bosatta. Den höjdes till 25% 1 januari 2018 och man behöver då in deklarera heller.
Viktigt att tänka på är att man verkligen måste vara helt emigrerad så till den grad att man anses vara ”utan väsentlig anknytning” till Sverige. Detta innebär att man inte har någon permanent bostad i Sverige, inte har make/maka eller minderåriga barn i Sverige, att man inte har bolag eller styrelseuppdrag i Sverige och att man inte vistas där alltför ofta.
Man kan alltså ha kvar en sommarstuga eller dylikt, och man får självklart besöka sitt forna hemland. Den fria rörligheten fungerar även åt andra hållet. Man måste dock spendera den mesta tiden i sitt nya land. Har man vuxna barn och inte vill göra sig av med sitt hus kan man rent tekniskt sälja eller föra över huset till dem.