Flygplatser i Spanien med avgångar till Sverige

Det finns goda möjligheter att flyga till Sverige från många flygplatser i Spanien. Det rör sig i skrivande stund om 41 stycken. Från vissa kan man flyga reguljärt året om och andra flyger endast i säsong eller i chartersammanhang. En del kan man flyga direkt från medan det med vissa är en mellanlandning med i bilden.
Det skiftar ofta, och nya flighter och rutter kan poppa upp och försvinna lika snabbt som såpbubblor. Det är alltså svårt att säga exakt hur det ser ut när du läser detta. Om du bor eller befinner dig i närheten av någon av dessa 41 flygplatser kan du dock vara relativt säker på att kunna få tag på en smidig resa till Sverige.

Flygplatserna

Alicante
Almeria
Asturien
Badajoz
Barcelona
Bilbao
Burgos
Castellon de la Plana
Fuerteventura
Girona
Granada
Gran Canaria
Hierro
Ibiza
Jerez de la Frontera
La Coruña
La Gomera
Lanzarote
La Palma
Leon
Logroño
Lleida
Madrid
Málaga
Melilla
Menorca
Murcia
Palma De Mallorca
Reus
Pamplona
Salamanca
San Sebastián
Santander
Santiago de Compostela
Sevilla
Teneriffa Norr
Teneriffa Söder
Valencia
Valladolid
Vigo
Vitoria
Zaragoza

I skrivande stund 2018 så är det från följande platser möjligt att flyga reguljärt utan mellanlandningar : Alicante, Barcelona, Girona, Gran Canaria, Madrid, Málaga, Palma de Mallorca och Teneriffa. Härifrån kan man alltså flyga året om vare sig det är säsong eller inte.
Övriga rutter inkluderar oftast mellanlandningar, men som sagt i säsong och när det rör sig om chartrade plan så kan det finnas avgångar utan mellanlandningar även till andra flygplatser.

Lågprisbolagen

Vill man flyga lite billigare till Sverige eller Köpenhamn så kan man flyga med Ryanair, Norwegian eller Vueling. Tänk på att läsa vad som ingår och inte ingår vad gäller bagage och måltid så att du slipper onödiga extrakostnader. Lågprisbolagen är väldigt duktiga på att ta extra betalt och är ofta mer petimetermässiga. Där de vanliga bolagen i mån av plats mot ett varmt leende kan släppa igenom en stressad förälder med ett kilo för mycket i blöjor, så kan lågprisbolagen stoppa folk för bara några grams övervikt. Detta kan vara extremt frustrerande, men det är det som är överenskommelsen. Man får åka billigt om man sköter allt rätt, och de tar in extra pengar där de kan. Man ska vara glad att man får en flygstol så billigt helt enkelt. Snart kommer det till och med nog införas ståplats på vissa flyg låter det som, så då blir kanske även stolarna en extrakostnad.
Ryanair :
Alicante : Köpenhamn, Landvetter, Skavsta och Västerås
Barcelona : Skavsta och Skellefteå
Girona : Skellefteå
Gran Canaria : Skellefteå
Madrid : Köpenhamn
Málaga : Köpenhamn, Landvetter och Västerås
Mallorca : Landvetter

Norwegian :
Alicante : Arlanda, Karlstad, Köpenhamn och Landvetter
Barcelona : Arlanda, Köpenhamn och Landvetter
Gran Canaria : Arlanda, Karlstad, Köpenhamn och Landvetter
Lanzarote : Arlanda
Madrid : Arlanda och Köpenhamn
Málaga : Arlanda och Köpenhamn
Mallorca : Arlanda och Köpenhamn
Teneriffa : Köpenhamn och Landvetter

Vueling :
Barcelona : Arlanda och Köpenhamn
Málaga : Köpenhamn

Lite allmänna tips

Tänk på att om du är beredd att åka någon dag tidigare eller senare så kan ibland du spara en rejäl slant. Var därför inte rädd för att söka vilt i biljettsökmotorerna. Det kan löna sig.
Om du är ute efter en enkel biljett från Spanien till Sverige i högsäsong så är det ibland billigare att leta hos charterbolagen än lågprisbolagen. Detta är då det ibland blir en lös biljett över och dessa brukar vara mycket billiga.
Om du inte har bråttom kan mellanlandningar göra resan billigare. Tänk på att ha i åtanke att även din tid har ett värde, och att det kan tillkomma andra kringkostnader. Den billigaste biljetten är inte alltid den som kostar minst i slutänden.
Om du har shoppat en massa medan du varit i Spanien så kan det vara bra att kolla med flygbolaget vad de har för bagagebestämmelser. Det kan bli onödigt dyrt om du upptäcker att du har för mycket vikt först när du checkar in ditt bagage. Försök att väga väskorna innan du åker till flygplatsen. Om du då märker att du har för mycket så kan du ofta gå in på flygbolagets hemsida och köpa till extra bagage där. Det brukar vara mycket billigare än att betala på plats.
Vid det här laget vet du nog redan att man inte får ta ombord större mängder vätska i handbagaget, men det tål att nämnas ändå. Trots att detta har varit en verklighet i många år nu så ser man fortfarande folk på flygplatserna som blir tvingade att kasta saker de glömde lägga i sitt incheckade bagage. Så har du köpt någon fin big-pack parfym eller några flaskor av det där snitsiga favoritvinet man inte kan få tag på i Sverige, se till att paketera allt väl så det tål bagagehanteringen och lägg det i det incheckade bagaget.