Flyg till Spanien

Det var först 1951 som den lagstadgade rätten till 3 veckors semester infördes i Sverige. Då började intresset för resor utomlands öka markant. Det började med buss, tåg och båt, men resebolagen insåg snabbt att flyg var framtiden. Den 22:e april 1956 avgick den första riktiga sällskapsresan med flyg från Bromma, arrangerad av Svensk Bussresetjänst. Planet var tvunget att mellanlanda 4 gånger, i Göteborg, Malmö, Stuttgart och Marseille. Då planet ej fick flyga om natten fick passagerarna snällt kliva av och spendera natten i Marseille innan man på morgonen kunde flyga vidare mot slutdestinationen Mallorca.
Att flyga till Spanien var i charterturismens ungdom en oerhört lyxig tillställning som inte alla hade råd med. När man begav sig till flygplatsen så var det finaste finkläderna man kunde uppbringa som gällde. Insidan på planet såg mer ut som om det var en VIP-lounge på någon opera på Östermalm.
Det har onekligen hänt en del på båda dessa fronter sedan dess. Flygen flyger ofantligt mycket oftare och framför allt snabbare. Tanken på 4 mellanlandningar och en övernattning inom Europa låter som ett bisarrt skämt för dagens flygresenärer. På sin höjd kan man nu tänka sig kanske en mellanlandning, men då oftast för att man råkat hitta en extra billig biljett som gör det värt det, eller att man valt ett lite mindre resmål utan direktförbindelser.
Det finns fortfarande en liten klick äldre resenärer som klär upp sig när de flyger, men nuförtiden är det betydligt vanligare att se foppatofflor och mjukisbyxor än söndagskostymer. Nu är att flyga mindre högtidligt och istället till för alla vilket är underbart.

Flygbolagen som flyger non-stop

Iberia
Norwegian
Norwegian Air
Primera Air
Ryanair
SAS
Thomas Cook Scandinavia
TUI
TUIfly Nordic AB
Vueling Airlines

Svenska flygplatser, plus en dansk, med avgångar till Spanien

Här följer en förteckning över flighter från Sverige till Spanien. Här finns även Kastrup i Köpenhamn med då så många svenskar ser detta som sitt förstaval vad gäller flygplatser. Denna förteckning är kanske inte heltäckande då det ändras mycket och snabbt, men den bör vara någorlunda aktuell 2018.
Borlänge : Gran Canaria och Mallorca
Göteborg : Alicante, Barcelona, Bilbao, Gran Canaria, Teneriffa, Madrid och Málaga
Köpenhamn : Alicante, Almeria, Barcelona, Fuerteventura, Gran Canaria, Ibiza, Lanzarote, La Palma, Madrid, Málaga, Mallorca, Sevilla, Teneriffa och Valencia
Malmö : Fuerteventura, Gran Canaria, Lanzarote, Málaga, Mallorca, Menorca och Teneriffa
Skellefteå : Málaga
Stockholm : Alicante, Barcelona, Bilbao, Gran Canaria, Madrid, Málaga och Teneriffa
Umeå : Alicante och Gran Canaria
Växjö : Alicante, Gran Canaria och Teneriffa
Örebro : Fuerteventura, Gran Canaria och Teneriffa

Lågprisbolagen

Är man ute efter att spara en slant så flyger både Ryanair och Norwegian till Spanien. De brukar för att göra det billigare flyga från lite färre och även lite mindre flygplatser. Även det spanska lågprisbolaget Vueling har några flighter med här.

Ryanair :
Köpenhamn : Alicante, Madrid, Málaga och Teneriffa
Landvetter : Alicante, Málaga och Mallorca
Skavsta : Alicante och Barcelona
Skellefteå : Barcelona, Girona och Gran Canaria
Västerås : Alicante och Málaga

Norwegian :
Arlanda : Alicante, Barcelona, Gran Canaria, Lanzarote, Madrid, Málaga och Mallorca
Karlstad : Alicante och Gran Canaria
Köpenhamn : Alicante, Barcelona, Gran Canaria, Madrid, Málaga, Mallorca och Teneriffa
Landvetter : Alicante, Barcelona, Gran Canaria och Teneriffa

Vueling :
Arlanda : Barcelona
Köpenhamn : Barcelona och Málaga

Lite allmänna tips

Var flexibel om det går. Är man fast inställd på ett specifikt datum missar man kanske att det vore halva priset att åka dagen innan eller dagen efter. Helger är oftast dyrare att flyga på exempelvis. Man kan även tjäna på att boka utresan med ett bolag och hemresan med ett annat. Titta runt ordentligt och trixa lite med olika datum och annat i flygbiljettsökmotorerna innan du bokar biljetten.
Se till att ha försäkring. Många oförutsedda incidenter kan bli dyra annars. De flesta betalkort brukar inkludera en reseförsäkring om man betalar resan med deras kort. Kolla med din bank vad som gäller.
Tänk på att även kolla med flygbolaget vilka regler de har angående bagage och dylikt. Det är jobbigt och stressigt att behöva packa om väskan i kön vid bagageincheckningen och det kan vara dyrt att inte göra det. Lågprisbolagen har generellt fler extraavgifter än övriga så läs på på förhand.
Mellanlandningar kan göra biljetten billigare. Om du har tid och lust kan det vara värt att åka lite omvägar. Har man små barn och/eller husdjur är detta kanske inte ett skoj alternativ, men man kan spara en hel del på detta vis…
…men tänk samtidigt på att tid är pengar, och att, föga överraskande, även pengar är pengar. Om du bor på plats x och den där jättebilliga biljetten du hittade avgår från plats y så får du göra en beräkning på om du tycker det är värt att lägga z antal tidsenheter på att ta dig dit eller om du hellre lägger den tiden vid poolen. Det samma gäller andra kostnader. En billig biljett långt bort kan kosta bensin att ta sig till, eller en biljett på tåg eller buss. Det kan även innebära att man behöver något mål mat eller annat. Ibland blir det billigast att ta en dyrare biljett nära och vara framme så snabbt som det går utan kringkostnader.