Fakta om Spanien

Spanien är huvudsakligen beläget på Iberiska halvön. Även Kanarieöarna och de Baleariska öarna tillhör Spanien, liksom Ceuta och Melilla, två autonoma städer som ligger som exklaver på andra sidan havet i Afrika, på Marockos norra kust. Utöver det finns även en liten enklav i norr om Pyrenéerna i Frankrike, Llívia, som räknas som en del av Katalonien.
Spanien är likt Sverige en konstitutionell monarki med Felipe VI som kung och Mariano Rajoy som premiärminister. Man är en del av EU och en av de viktigaste ekonomierna, även om man fick ganska stora problem under finanskrisen 2008. Till skillnad från Sverige så är man medlem i Nato och Euro-samarbetet.
Man har en befolkning på över 46 miljoner och en hög BNP som gör att man räknas som världens tolfte till fjortonde största ekonomi beroende på vem som räknar, strax efter Ryssland.

Lite historia

Spanien, eller det spanska imperiet, var förr oerhört mycket större. Man var under kolonialtiden en global supermakt och styrde över majoriteten av Nord-, Central-, och Sydamerika samt Karibien. Man hade även kolonier i Afrika och kontrollerade länge Filipinerna, och innan freden i Utrecht till följd av spanska tronföljdskriget kontrollerade man ett stort område av vad som idag är Belgien, Nederländerna, Frankrike och Tyskland, samt nästan hela Italien.

Franco-tiden

1900-talet var en oerhört turbulent tid för Spanien. Kungen abdikerade 1931 och den andra republiken bildades. Man genomförde demokratiska val, och vänstern vann. En klick på högerflanken gillade inte alls detta, och en koalition av konservativa, nationalister och fascister enades för att slå ner den nya demokratin. 1936-1939 utkämpades ett blodigt inbördeskrig mellan den republikanska sidan och de nationalistiska rebellerna. Den republikanska sidan stöddes av Sovjet och Mexico, och även Internationella brigaderna, som bestod av mestadelsfrivilliga från hela världen som ville hjälpa till i Spaniens kamp mot fascismen, däribland ungefär 600 svenskar. Nationalisterna hade stöd av Portugal, Italien och Nazityskland, och en liten klick frivilliga även de. Redan då visste Hitler att det skulle komma ett större krig så småningom, så han använde det spanska inbördeskriget som en möjlighet att testa nya vapen som senare kom att användas flitigt i Andra Världskriget, exempelvis stridsvagnen Panzerkampfwagen I, stridsflygplanet Messerschmitt och bombflygplanen Heinkel och Junkers. Det var tyskarna som bombade Guernica 1937 och ödelade 60% av bebyggelsen där.
Det stora militära stödet från Hitler och Mussolini blev det som avgjorde kriget, och 1939 vann Franco och blev enhällig diktator. Upp emot en miljon dog i kriget, varav många civila, och under Francos diktatur fortsatte dödandet. Han gick hårt åt vänsterfolk, protestanter och akademiker med flera grupper, och upp emot 400000 människor dödades, en del i rena avrättningar och en del i koncentrationsläger, samtidigt som över 250000 politiska motståndare fängslades.
En nästan 40 år lång period av förtryck inleddes, där minsta lilla avvikelse från spanskhet bestraffades. Att tala de regionala språken förbjöds, liksom de regionala högtiderna. Spanien skulle nu vara ett homogent land, trots att det alltid hyst så många olika folk. Alla andra former av aktiviteter som misstänktes kunna leda till uppviglande tankar kände sig Franco tvungen att åtgärda, så bland annat politiska partier, yttrandefrihet och fackföreningar förbjöds.

Efter Franco

1975 avled Franco, och landet präglades av sorg i vissa områden och firande i andra. Franco hade bestämt att Spanien skulle vara en monarki, och han hade under många år fostrat Juan Carlos att ta över efter honom när han gick bort och så blev också fallet, i alla fall ett par dagar.
Juan Carlos kommer gå till historien som en av andra halvan av 1900-talets mest inflytelserika kungar, i en tid då de flesta med denna titel hade en helt ceremoniell roll. Detta då han redan efter några dagar som insvuren kung och envåldshärskare valde att ge upp sin absoluta makt och deklarera att Spanien skulle bli en demokratisk konstitutionell monarki. Som om inte detta var nog så skedde det en statskupp 1981, då missnöjda militärer försökte återta makten. Om kungen då hade antingen stöttat dem, eller sagt något neutralt eller milt, så hade kuppen troligtvis lyckats och en ny diktatur införts. Istället så höll Juan Carlos ett tal på TV där han i starkaste ordalag fördömde kuppförsöket, och det tog inte lång tid innan kuppmakarna gav upp. Dessa två handlingar har gjort honom känd som folkets kung och en oerhört älskad person i Spanien, även bland folk som egentligen inte gillar konceptet monarki.

De senaste decennierna

De senaste decennierna har Spanien fortsatt uppåt. Ekonomin växte kontinuerligt fram till krisen 2008 då Spanien fick sig en rejäl törn. Nu har man stabiliserat sig igen, och har en blandad industri- och serviceekonomi som åter blickar uppåt. Det största orosmolnet för tillfället är vad som kommer att hända med Katalonien, som nyligen röstat för självständighet. Detta kommer oundvikligen leda till viss ekonomisk turbulens, men om man ser till landets historia så är det egentligen inte så farligt. Spanien har genomlevt värre saker.