Costa del Sol – spanska solkusten

Costa del Sol, spanska solkusten, eller för att vara grammatiskt korrekt egentligen ”solens kust”, är en av svenskarnas absoluta favoritresmål i hela världen. Med 320 soldagar om året är det namnet onekligen passande. Här är klimatet med svenska ögon sett behagligt året om, sanden är vit och drinkarna billiga.
Costa del Sol utgör i stort sett provinsen Malagas kust i Andalusien men även ett stycke inåt landet brukar räknas med. Till väst ligger Costa de la Luz och till öst Costa Tropical, men dessa bägge har inget att komma med jämfört med Costa del Sol om man ser till antal besökare per år. Det är inte menat att vara taskig mot dessa båda grannkuster, det är fint där med, men det är bara som så att inte lika många nordeuropéer åker dit. Framför allt Costa de la Luz är dock poppis bland spanjorer.
Totalt sträcker sig solkusten ungefär 16 mil, från Manilva till Nerja. Utöver de väldigt många och långa sandstränderna så finns här massvis med golfbanor och flera lite större städer med rikt kulturutbud. Här finns ställen med den yppersta lyxen och ställen för de med lite mer begränsad budget. Här finns något för alla oavsett var på spektrumet man befinner sig helt enkelt.
Utöver Málaga så är några exempel på populära turistorter längs kusten Torremolinos, Benalmádena, Fuengirola, Marbella, Estepona, Casares, Manilva, Nerja och Mijas.
Av dessa orter är Fuengirola den där koncentrationen svenskar, och övriga nordbor för den delen, är störst. Här finns bland annat Svenska skolan och Svenska kyrkan och andra institutioner som kan få en att känna sig mer hemma.

Transport

Med så många besökare årligen är det tur att Costa del Sol har förhållandevis bra kommunikationer. Flygplatsen i Málaga är modern och det går direktflyg till väldigt många städer, och med en mellanlandning kan man nästan ta sig till vilken stad som helst i världen.
Man kan åka snabbtåg smidigt mellan Málaga och Madrid, och vanligt tåg mellan Málaga och Sevilla.
Cercanias Málaga är Costa del Sols pendeltåg och började rulla 1975. Det finns två linjer. Den ena går inåt landet från Málaga till Álora. Den andra går längs kusten hela vägen ner till Fuengirola. Det finns en station vid flygplatsen. Sedan länge finns det planer på att bygga ut pendeltåget så  det sträcker sig till Estepona i väst till Nerja i öst, men denna utbyggnad är inte färdig. I skrivande stund talas det om att sträckan till Estepona kan komma att stå klar någon gång kring 2019-2020.
Sedan 2014 finns det också en tunnelbana i Málaga. Än så länge är bara 2 linjer öppna som går till de mest befolkade förorterna. Det är 4 linjer till i planeringsstadiet.
Föredrar man att köra bil är även vägsystemet välunderhållet. A7:an går parallellt med kusten längs hela Costa del Sol. En del sträckor är betalväg, så man får vara beredd på att det kostar en liten slant, men det är inte så farligt dyrt och man kommer fram snabbare än på småvägarna.

Stränder

Det är ingen hemlighet att något som lockar med Costa del Sol är strandutbudet. På Costa del Sol finns hela 23 stränder som tilldelats Blå Flagg vilket är ungefär som Michelin-stjärnor fast för stränder. För att få flagga Blå Flagg ställs höga krav på stranden vad gäller miljöinformation, vattenkvalitet, service och säkerhet.

Dessa stränder är (orten först, följt av namnet på stranden/stränderna) :
Torrox : Ferrara
Algarrobo : Algarrobo
Vélez Málaga : Benajarafe och Torre del Mar
Rincón de la Victoria : Torre de Benagalbón
Benalmádena : Fuente de la Salud, Torrebermeja-Santa Ana
Mijas : La Cala, El Bombo, Calahonda 1 och Calahonda 2
Fuengirola : Boliches-Gaviotas, Carvajal och Fuengirola Castillo
Marbella : Artola (Cabo Pino), El Cable, Casablanca, El Faro och San Pedro Alcántara (Guadalmina)
Estepona : El Cristo, El Padrón och La Rada
Manilva : Sabinillas

Hamnar

Samma Blå Flagg delas även ut till hamnar som uppfyller de höga kraven. Det finns 6 sådana på Costa del Sol. Nämnvärt är att den mest kända hamnen inte är med, Puerto Banús. Det kan vara som så att det är lite för många av den allra största sortens lyxjakter där, och de kan göra att det blir svårt att nå miljökraven.
Dessa hamnar är :
Puerto Sotogrande i San Roque
Puerto Deportivo de la Duquesa i Manilva
Puerto Depoprtivo de Estepona
Puerto Deportivo de Marbella
Puerto Deportivo de Benalmádena
Puerto Deportivo de Caleta de Velez i Velez-Málaga