Bo och leva i Spanien som svensk

Livet i Spanien är inte så annorlunda från i Sverige faktiskt, och det är väl det som gjort att Spanien är så populärt bland svenskar, just att det är varmt och skönt och så där lagom charmigt annorlunda utan att bli alarmerande väsensskilt. Här finns snabbköp, folk har kläder på sig och man har en någorlunda fungerande infrastruktur, och den övervägande majoriteten av maten serveras tillagad och rör sig inte på tallriken. Vill man ha någon specifik produkt från hemlandet så kan man ofta hitta den, om inte i en vanlig butik så kanske i en specialbutik.
Här finns kort sagt det mesta man tänkas behöva.

Språket

Att kunna tala med folk är viktigt, så om du har planer på att stanna länge se till att lära dig i alla fall godtycklig spanska, och även lite av eventuellt andra språk som katalanska. Man kan såklart rent tekniskt klara sig utan spanska då de flesta kan engelska, men man riskerar att hamna lite utanför och man får bättre bemötande och service om man visar att man i alla fall försöker.

NIE-nummer

Att skaffa sig ett NIE-nummer måste vara något av det första man gör om har planer på att vistas i Spanien en längre tid. Det är ett måste för att kunna ingå olika former av avtal, kontrakt och få abonnemang av olika former. Det kanske viktigaste, och osexigaste, av allt är att man behöver det för att betala skatten. Detta kanske inte är det första man tänker på när man dagdrömmer om sin framtida flytt till Spanien, men det är ack så viktigt för att undvika problem. Menar man allvar med sin flytt så är det i stort sett oundvikligt att man kommer behöva ett NIE-nummer.

Jobb

Som EU-medborgare så har du rätt att vistas och arbeta i Spanien. Man måste dock anmäla att man är där, så för att kunna jobba vitt så behöver du bland annat NIE-numret som nämndes här ovan och även ett socialförsäkringsnummer som, föga överraskande, du först behöver ett NIE-nummer för att kunna få.
För svenskar finns det gott om jobb inom turistindustrin, exempelvis på hotell och barer. Svenskar anses attraktiva då vi ofta kan flera språk. Kan man därtill spanska flytande så ökar antalet jobb man kan söka markant. Man bör dock vara beredd på att man ofta hamnar under spanjorer i högen med ansökningar på många jobb. Om du har möjlighet gå in och presentera dig personligen på jobb du söker och visa hur trevlig du är och hur bra du hablar español. Det kan hjälpa. En annan sak att ha i åtanke är att det för många jobb i regioner mer ett andra officiellt språk ofta krävs kunskaper i bägge för att bli aktuell.

Skolor

Om man har barn och flyttar till Spanien så är det viktigt att barnen får undervisning. Då står man inför valet mellan att låta barnet gå i en spansk eller en svensk skola, eller kanske en engelsk eller en internationell om det inte finns en svensk skola där man bor. Fördelen med en spansk skola är att barnets integration blir enklare och barnet får enklare att komma in i det spanska språket och kulturen. Fördelen med en svensk skola är att barnet något enklare bevarar bandet med sin svenska identitet. Detta kan vara en svår balansgång. Vet man att man bor i Spanien på lång sikt och för all framtid kommer fortsätta göra det kan det vara bra för barnet att komma in mer i det spanska samhället, att bli tvunget att tala mer spanska och få spanska vänner. Tror man att man kanske kommer flytta tillbaka till Sverige inom en överskådlig framtid så kan det var bra om barnet går i svensk skola så att det inte känns som att åka utomlands när/om ni kommer tillbaka till Sverige.
Orter där Svenska skolan finns och vilka nivåer av reguljär undervisning man erbjuder :
Fuengirola, Costa del Sol. Förskola, år 1-9 och gymnasium.
San Agustin, Gran Canaria. Förskola och år 1-6.
Madrid. Förskola, år 1-9 och gymnasium.
Marbella, Costa del Sol. År 1-6.
Los Cristianos, Teneriffa. Förskola och år 1-6.
Torrevieja, Costa Blanca. Förskola och år 1-6.
Palma de Mallorca. Förskola och år 1-6.
Värt att notera att flera av dessa skolor utöver den reguljära undervisningen även erbjuder handledning för elever som läser på distans i andra årskurser. Kontakta de olika skolorna för att höra vad som gäller.