Barcelona

Barcelona ligger på den nordöstra kusten på Iberiska halvön och medelhavskusten. Det är den näst största staden i spanien, både till folkmängd och geografiskt sett. I Barcelona talar man två officiella språk; katalanska och spanska. Barcelona som stad har ca 1.510.ooo invånare, men med alla närliggande förstäder är det över 4 miljoner invånare. Stadens historia stäcker sig tillbaka till 100-talet e.k. Trots att barcelona är en väldigt gammal stad lyckas den bibehålla sin historiska gotiska del oberörd.

Barcelona är Spaniens andra stad och Kataloniens huvudstad. Storstadsområdet är EU:s sjätte största. Det är en pulserande storstad som trots sin storlek har en betydligt mer avslappnad atmosfär än Madrid. Läget vid havet gör att det inte är långt till stränderna så man kan kombinera stadsliv med strandhäng om man så önskar. Man är mycket stolta över sin katalanska identitet här och den katalanska flaggan syns överallt. Denna känsla har bubblat upp till ytan ordentligt de senaste åren då man haft folkomröstningar om självständighet, och dessa har visat att en majoritet av folket faktiskt vill vara ett eget land.
Barcelona är en ekonomisk hubb, både regionalt och nationellt, men även internationellt. Staden har en Alpha- rankning som global stad, vilket innebär att staden anses som vital för den globala ekonomin och handeln.

Museer och sevärdheter

Sagrada Família är den ståtliga basilikan och det är en av Spaniens mest besökta sevärdheter. Den är delvis känd för sin annorlunda design av den katalanske designern Gaudí, och delvis för att den aldrig verkar bli helt färdigställd. Bygget påbörjades redan 1882, och i skrivande stund 2018 så hoppas man att den bli färdig till 2026 vilket sammanfaller med 100-årsjubileet för Gaudís dödsdag.
Casa Battló är även det skapat av Gaudí. Han fick i uppdrag att renovera ett hus och måste fått oerhört fria händer, för det liknar ingenting annat. Huset har en spektakulär fasad och insida som är svår att beskriva med ord. Det ser ut som något från Alice i Underlandet blandat med Doktor Snuggles.
Museu d´Historia de Barcelona är ett historiemuseum som fokuserar på stadens historia.
Museu d´Historia de Catalunya är ett historiemuseum som fokuserar på Kataloniens historia.
CosmoCaixa Barcelona är ett vetenskapsmuseum med planetarium och flera interaktiva utställnignar.
Här finns också museum med tema som bland annat Picasso, Miró, FC Barcelona och chokladkonst.
Stadens lite mer alternativa karaktär göra att här även finns lite annorlunda museum som man inte hittar överallt, som exempelvis street art/graffitti-museum, erotikmuseum och cannabismuseum.

Shopping och uteliv

Barcelona är kanske mest känt för La Rambla, en lång och bred boulevard med massvis av butiker, restauranger och annat att se och göra. Rent tekniskt sett så är det fem boulevarder som knutits samman plus en gångväg som gör att man kan gå hela vägen ner till hamnen. Det tål att nämnas att då La Rambla är oerhört populärt både bland lokalbefolkningen och framförallt turister så får man vara lite försiktig här då det finns en del ficktjuvar.
El Raval är ett område strax intill La Rambla. Här finns många barer, restauranger och nattklubbar. Shoppingen här präglas av mängder av mindre butiker och vintage.
Maremagnum är ett köpcentrum som ligger i hamnen. Här finns flera av de större butikerna men även en mängd småbutiker. Det är det enda köpcentrumet i Barcelona som har tillstånd att hålla öppet 365 dagar om året.

Les Glòries är ett annat stort köpcentrum med över 230 butiker och en mängd restauranger och annat.
Portal d´Ángel är en gata med en mängd exklusivare butiker, bland annat juvelerare och dyrare klädbutiker.
Plaça de Sant Josep Oriol är ett område med designbutiker och hantverksbutiker. Gatorna här kantas ofta av gatumusikanter och konstnärer.
Skoj och lek

På en kulle 512 meter över havet ligger Parc d´Atraccions Tibidabo, ett nöjesfält av den gamla skolan med en mycket vacker utsikt över staden. Det är Spaniens äldsta och Europas tredje äldsta nöjesfält, öppnat redan 1899. Här finns pariserhjul och karuseller, och det är mycket barnvänligt.
Vill man ha lite modernare nöjesfält så kan man söka sig till PortAventura World några stenkast bort i Tarragona. Det är ett komplex med två tematiska nöjesfält, ett vattenland och en golfbana. Här finns även fem tematiska hotell. De två huvudattraktionerna är PortAventura Park och Ferrari Land. PortAventura Park hette tidigare Universal Mediterránea och är en park i stil med Universal Studios som finns i Orlando och Los Angeles bland annat. Ferrari Land erbjuder, som namnet antyder, ett Ferrari-tema. Här finns bland annat Europas högsta och snabbaste berg-och-dalbana.
Vill man ta en paus från det hektiska stadslivet så finns det för de utan svindel flera olika luftballongturer man kan ta. Att sväva ovanför staden är avslappnande, och man från ovan får man ett annat perspektiv.
Barcelona har verkligen anammat ”escape a room”-konceptet, och här finns hela 72 olika med massvis olika teman att välja mellan för den som känner sig manad.

Är man fotbollsintresserad och befinner sig i Barcelona är ett besök på en av världens största fotbollsarena ett måste. Arenan invigdes den 24 september 1957 och den rymmer 98 600 åskådare. På Camp Nou spelar FC Barcelona sina hemmamatcher. Det är då man kan se stora spelare som Ronaldhino, Samuel Eto’o och Xavi. Tidigare kunde man även se Henrik Larsson lura bort sina motspelare.