Åka skidor i Spanien

Åka skidor i Spanien

Spanien må vara mest känt för sol och bad, men om man är sugen på att ge sig ut i snön vintertid finns här ett brett utbud för både skid- och snowboardåkare. Generellt är prisläget lite lägre än i exempelvis Alperna, och beroende på vilken tid på säsongen man väljer att åka så kan man på grund av skidorternas lägen ofta kombinera skidåkning med annat friluftsliv och besök i kulturrika städer. I söder kan man till och med bada när man känner sig klar med backarna. Det finns faktiskt möjlighet att åka 365 dagar om året om man är beredd att fuska lite, men mer om det senare.
De huvudsakliga områdena där skidåkning är möjlig är Pyrenéerna längs hela gränsen mot Frankrike, Sierra Nevada i Andalusien i syd och Kantabriska bergen i norr till nordväst, men det finns även vissa skidmöjligheter i La Rioja, Salamanca, samt i närheten av Madrid och Valencia. Alla de större skidorterna har skidskolor, skiduthyrning, hotell och restauranger och annat man kan förvänta sig.
Det finns ganska många skidorter och för att listan inte ska bli ohanterligt lång så drar vi gränsen vid 40 km, men då nästan alla dessa ligger i Pyrenéerna så kommer jag nämna några lite mindre i andra delar av landet. Listan är i fallande ordning baserat på antal pistkilometer.

De största, mer än 100 km

Baqueira/Beret ligger i Pyrenéerna inte långt ifrån Lleida i Katalonien. Det är Spaniens största skidsystem med 152 km pistade nerfarter fördelat på 79 km blå, 53 km röd och 20 km svart pist. Här är en total fallhöjd på 1039 m, och här finns 28 liftar. Det erbjuds även längdskidåkning, halfpipe och off-pist åkning, och det finns helikopter så man kan ta sig till det mest orörda pudret.
Det är egentligen tre områden på sex toppar som är sammanknutna till ett system, så det finns flera byar att bo i när man är här, och det finns buss även om tillgång till bil ger större frihet. Här finns gott om restauranger och nattklubbar, och trots att det inte är så varmt under vintersäsongen är siesta vanligt : istället för att man tar siesta på grund av värmen så tar man den eftersom man är trött efter en dag i backen. På typiskt spanskt maner så går man ut och äter ganska sent, så det brukar bli livligt först vid 21-22 om kvällarna, då folk beger sig ut i jakt på mat och dryck.

La Molina/Masella ligger i Pyrenéerna närmst Girona, men inte heller långt ifrån Barcelona, i Katalonien. Här finns totalt 141 pistkilometer varav 76 km blå, 47 km röd och 18 km svart, och totalt 27 liftar samt en fallhöjd på 915 m. Här finns även snowpark och halfpipe för snowboardentusiaster, och man har även vissa nedfarter belysta så man kan åka långt in på kvällskvisten.

Formigal ligger även det i Pyrenéerna, nära Huesca i Aragon. Man erbjuder 137 pistkilometer, varav 47 km blå, 70 km röd och 20 km svart, och totalt 16 liftar och 750 m fallhöjd. Även här finns snowpark och halfpipe för snowboardåkare.

Pradollano ligger i Andalusien i södra Spanien. Det är Europas sydligaste skidområde, och Spaniens högst belägna skidort. Här finns 107 pistkilometer fördelat på 50 km blå, 59 km röd och 8 km svart. 17 liftar finns här att tillgå, och en fallhöjd på 1182 m.
Sierra Nevada ligger så långt söderut och endast en dryg timme med bil från kusten så kan man här ta sig ett dopp på kvällen efter man har varit i backarna.
De förhållandevis stora, 40 – 100 km

Cerler ligger i Huesca i Aragon. Här finns 81 pistkilometer fördelat på 37 km blå, 29 km röd och 15 km svart. Här finns 13 liftar och 1125 m fallhöjd.

Candanchú ligger även det i Huesca. 50 pistkilometer varav 16 km blå, 18 km röd och 16 km svart, samt 21 liftar och 722 m fallhöjd.

Boí Taüll ligger i Lleida i Katalonien. 42 pistkilometer, varav 10 km blå, 23 km röd och 9 km svart.

Port del Comte ligger även det i Lleida. 40 pistkilometer fördelat på 20 km blå, 15 km röd och 5 km svart, med 14 liftar och 565 m fallhöjd.

Några lite mindre i andra delar av Spanien

Alto Campoo är den största skidorten i Kantabriska bergen och ligger i norra Spanien. Här finns 30 pistkilometer varav 14 km blå, 11 km röd och 3 km svart. 13 liftar finns att tillgå och 470 m fallhöjd.

La Covatilla ligger nära Salamanca i västra Spanien. 27 pistkilometer har man att erbjuda fördelat på 9 km blå och 18 km röd, men inga svarta nerfarter. Här är 378 m fallhöjd och det finns 3 liftar.

Valdezcaray ligger i La Rioja. 22 pistkilometer varav 10 km blå, 10 km röd och 2 km svart. Här finns 9 liftar och 587 m fallhöjd.

Valdesqui ligger drygt en timme utanför Madrid. Här finns 20 pistkilometer fördelat på 17 km blå och 3 km röd, och inga svarta nerfarter. Här finns 13 liftar och 342 m fallhöjd.

Javalambre ligger i Aragon och är inte långt ifrån Valencia. 14 pistkilometer varav 10 km blå och 4 km röd, men inga svarta nerfarter. 7 liftar finns här och 350 m fallhöjd.

Madrid Snow Zone avslutar vår lista. Här erbjuds hela 0.3 pistkilometer varav 0.2 km blå och 0.1 km röd utan svarta nerfarter. Här finns 3 liftar och svindlande 38 m fallhöjd.
Nu undrar ni kanske varför något som med svenska mått mätt låter på sin höjd som en medelmåttig pulkabacke är med här? Det är nämligen som så att denna anläggning ligger alldeles i Madrids utkant och är helt inomhus, så man kan åka året runt här från morgon till kväll oavsett väder. Här finns möjlighet att åka skidor och det finns en pulkabacke för de små, och det finns en snowpark för snowboardåkare. Utöver aktiviteter i backen så finns här även minigolf och zipline, plus att anläggningen ligger i Madrid Xanadú som är ett av Europas största köpcentrum med över 220 butiker och massa restauranger och annat, så här finns mycket att göra.