Så efter moget övervägande så du har du alltså slutligen bestämt dig för att ta det stora steget att flytta till Spanien på riktigt. Resorna dit och/eller bilderna i resemagasinen om vintern gav mersmak. Livet som resident är annorlunda än det som turist, och här följer några grundläggande tips som gör det betydligt enklare att anpassa sig till sitt nya liv i det nya hemlandet.
Språket
Oavsett var du flyttar så bör du i alla fall se till att lära dig lite av språket. Det är såklart ännu bättre om du lär dig mycket av det, men om du kan lite när du anländer så kommer det bli mycket enklare att komma in i samhället, och även att gå igenom de byråkratiska processer som krävs föra att få allt det praktiska på plats.
Om du vet att du ska bo i något område med ett andra språk, som Katalonien, Baskien eller Galicien så bör du så småningom även lära dig i alla fall litegrann av även dessa språk av respekt för deras kultur, men detta är betydligt enklare på plats och kommer naturligt när man är där och hör det regelbundet. Oavsett vart du ska flytta så börja lite smått med spanska redan innan du åker så att du i alla fall kan visa att du har försökt och menar allvar redan från dag ett i ditt nya hemland : mottagandet kommer bli mycket varmare även om du hälsar med ett trasigt och illa uttalat ”¡Hola! ¿Cómo estás?” och ger dig ett mycket bättre bemötande och service än om det första du säger är ”Do you speak english?”.
Tiderna
En annan sak man måste vara införstådd med är att dygnet ser ganska annorlunda ut jämfört med i Sverige. De har fortfarande 24 timmar precis som vi men deras upplägg kan ta ett tag att anpassa sig till. Butiker öppnar ofta inte förrän 10 på morgonen och stänger inte sällan så sent som 21 på kvällen. Mitt på dagen tar man siesta, ofta 3 timmar mellan 12-17. Det pågår dock viss politisk debatt angående att göra sig av med siestan för att vara mer i fas med övriga EU så det kanske händer något på den fronten så småningom.
Även mattiderna skiljer sig mycket. Frukost är vanligen mellan 7.30-9.30, inte sällan följt av något litet vid 11-tiden. Lunch brukar infalla senare än i Sverige, vid 14-16, och inte långt därefter brukar man ta något litet vid 17.30-18.30 tiden, ofta i form av tapas. Den allra största skillnaden är dock middagen. Normal tid för den är mellan 21-23, och det är till och med som så att om man rör sig i ett spanskt område utan mycket turism så kan det vara svårt att hitta en restaurang som är beredd att ta emot dig tidigare än 20.30.
Bankkonto
Något av det första man bör göra i Spanien är att skaffa ett spanskt bankkonto. Om man vill kunna betala räkningar, vilket man generellt kanske tycker är så skoj, men utan att betala räkningar är det svårt att bo någonstans alls. Internet-, el- och vattenleverantörer bland många andra kommer inte vara villiga att erbjuda dig service om du inte kan visa att du har ett konto.
Gör lite research innan du åker så blir det enklare. Vissa banker erbjuder exempelvis möjligheten att starta ett konto trots man inte är i landet ännu. Då kan man ha det klart redan när man anländer. I början kan det även vara bra att ha en lite större bank som erbjuder support på ett språk du behärskar så att man inte missar något viktigt och får problem.
NIE
NIE, eller Número de Identificación Fiscal de Extranjeros, ungefär ”Registreringsnummer för Utlänningar” är även det viktigt att skaffa så tidigt som möjligt om man ska flytta till Spanien. Ska man stanna mer än 3 månader så är det lagstadgat att man måste ha ett sådant nummer, som fungerar som både en form av person/identifikationsnummer och som visar att du är resident.
Socialförsäkringsnummer
Ta med ditt pass till ett Oficina de la Seguridad Social, vilket är ungefär som Försäkringskassan i Sverige. För kortare vistelser räcker det med EU-varianten man kan få från Försäkringskassan, men ska man bo permanent i Spanien ska man ha ett spanskt socialförsäkringsnummer.
Padrón
När man har hittat någonstans att bo så bör man skriva in sig i Padrón:en. Man tar sig till den lokala motsvarigheten till ett kommunhus med en färdigt ifylld blankett, sitt pass och en scannad kopia av passet. Man ska även ta med bevis på att man bor i deras kommun, eller municipalidad, i form av antingen ett hyreskontrakt eller en fast räkning, som exempelvis el eller vatten, med ditt namn och adress på. När du är klar med detta kan du dels få ett sjukförsäkringskort, och dels så kommer du hädanefter betala rätt skatt. Detta sista är oerhört viktigt och obligatoriskt : om man tjänar pengar i Spanien och inte sköter inskrivningen rätt så får man problem.
Buffert
Detta är kanske ett mer allmänt tips som gäller oavsett var man än är, men se alltid till att ha en buffert, dels lite extra på kontot och gärna lite kontanter om du skulle bli av med kort eller dylikt. Livet är som det är, fullt med överraskningar och man vet aldrig när något oförutsett händer, något som exempelvis innebär att du får en akut utgift och/eller kanske måste åka hem till Sverige en vända.
Skattefördelar (för pensionärer)
Ett bra tips, som dock endast gäller pensionärer, är att man helt lagligt kan få stora skattelättnader om man skriver sig permanent i Spanien. Det beror på ett dubbelbeskattningsavtal som gör att man endast betalar en viss del skatt till Sverige, men mycket lite i Spanien, och det är även lägre kapitalbeskattning. Det är viktigt att man ansöker rätt och att man verkligen är bofast i Spanien, annars kan man få problem i Sverige.