De 10 största städerna i Spanien

Det finns åtskilliga städer i Spanien som är att klassa som stora med svenska mått mätt. Framförallt Madrid, EU:s tredje största stad, sticker ut och är en riktig metropol.
Den uppmärksamme upptäcker snabbt att det på denna lista över de 10 största städerna i Spanien faktiskt råkar finnas 12, men detta är inte ett misstag. De första 10 är de 10 största städerna, och de sista två är storstadsområden som finns med på Spaniens topp-10 lista över sådana, och det kändes rättvist att nämna även dessa.

Madrid

Befolkning : 3182981
Huvudstaden, en riktig världsstad där man kan hitta i stort sett allt man kan förvänta sig av en modern metropol. Makten har vilat här i många år, något som syns på arkitekturen som ofta är grandios.

Barcelona

Befolkning : 1620809
Spaniens andra stad och Kataloniens huvudstad. En lite annorlunda stad än Madrid med en annan puls och om de själva fick välja, vilket de tydligen inte får enligt Madrid, så skulle de vara huvudstad i sitt eget land. Denna känsla av stolthet över sin egen identitet är märkbar i staden.

Valencia

Befolkning : 787808
Valencia är huvudstad i regionen med samma namn. Även här är man stolta över sin identitet och talar sitt eget språk, men självständighetstankarna har inte riktigt spritt sig hit. Arkitekturen är en blandning av arabisk, barock och romanesk med vissa gotiska inslag. Hamnen är en av västra Medelhavets viktigaste. Här firas Falles i mars varje år, då man bygger upp avancerade träskulpturer och eldar upp dem.

Sevilla

Befolkning : 689434
Sevilla är Andalusiens huvudstad och arkitekturen bär tydliga spår av det ungefär halva millenium staden styrdes av morerna. Sevilla har den enda kommersiella flodhamnen i Spanien, och trots det är över 8 mil till kusten så kan kryssningsfartyg ta sig hela vägen in i staden.

Zaragoza

Befolkning : 664938
Zaragoza är huvudstad och hem till mer än hälften av Aragons befolkning. Härifrån är det inte så långt till Pyrenéerna och det kan därför utgöra en bra start om man ska åka skidor. Regionens styre håller till i Aljafería, ett ståtligt slott byggt på 1000-talet av morerna som anses vara norra Spaniens mest framstående byggnader från den tiden.

Málaga

Befolkning : 569002
Málaga är Andalusiens andra stad. Malaga utgör navet i ett av Spaniens mest besökta turistområden, Costa del Sol, och folk som ska någonstans längs kusten kommer ofta via stadens flygplats.

Murcia

Befolkning : 443243
Murcia är huvudstad i regionen med samma namn. Arkitekturen här inkluderar en hel del barockbyggnader, och kring staden finns många fruktodlingar. Naturen i området inkluderar även för Spanien ganska ovanliga stepp- och badlandsområden.

Palma de Mallorca

Befolkning : 406492
Palma är Mallorcas största stad och Balearernas huvudstad. Detta har länge varit en av svenskarnas favoritresmål, och faktum är att Sveriges allra första charterresa med flyg gick till just Palma 1955. Det planet var tvunget att mellanlanda hela 4 gånger och man var tvungna att övernatta en gång på vägen.

playa del carmen

Las Palmas de Gran Canaria

Befolkning : 377650
Las Palmas är huvudstad för Kanarieöarna ihop med Santa Cruz de Tenerife. Även detta är en svensk charterklassiker, fast de flesta svenskar hamnar på den södra delen av ön. Öns läge gjorde att skepp som skulle korsa Atlanten ofta stannade här, bland annat Columbus. Nuförtiden stannar många kryssningsfartyg här.

Bilbao

Befolkning : 345110
Bilbao är Baskiens huvudstad och ett fäste för den baskiska kulturen. Man kan gå länge här utan att höra någon spanska alls. Hamnen är norra Spaniens viktigaste, och hela Spaniens största. Ett av Spaniens största museum finns här, Guggenheim Museum Bilbao, som har prisats åtskilliga gånger för sin arkitektur.

Oviedo-Gijón-Avilés

Befolkning : 844000
En stor del av Asturiens befolkning bor i detta storstadsområde på Atlantkusten. Oviedo är huvudstad i Asturien, fast Gijón är större, och städerna har nästan vuxit ihop helt. Förut kännetecknades området av tung industri, men man har gått över till en mer serviceinriktad ekonomi, även om viss stålindustri finns kvar.

Alicante-Elche

Befolkning : 793000
Dessa båda städer i södra Valencia har vuxit ihop nästan helt. Alicante är Costa Blancas nav, och hamnen är en av Spaniens viktigaste för kryssningar. Elche som ligger en bit inåt landet har mer och mer glidit in i rollen som lite större Alicantes förort. I Elche finns överraskande nog över 1000 skofabriker vilket utgör en stor del av stadens ekonomi.